Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Wat kun jij doen? Kom in actie Word vrijwilliger Opleidingen voor vrijwilligers

Opleidingen voor vrijwilligers

​Het Nederlandse Rode Kruis biedt elke vrijwilliger een passende cursus. We zien opleiden en trainen als één van de manieren waarop we de kwaliteiten van onze vrijwilligers kunnen verhogen en waarborgen.

Als vrijwilliger krijg je bij het Rode Kruis de kans je verder te ontwikkelen en je kwaliteiten op het juiste niveau te houden of te brengen. Voor elke vrijwilliger is er een introductiecursus. De functiecursussen zijn bedoeld om een bepaalde functie binnen het vrijwilligerswerk te kunnen uitoefenen. De verdiepingscursussen zijn bedoeld om binnen een taak of activiteit meer kennis op te doen.

Verplichte cursussen

Sommige cursussen zijn voor bepaalde functies verplicht. Cursussen gericht op onze noodhulpactiviteiten bijvoorbeeld. Ze worden afgesloten met een formele toets. De introductiecursus vrijwilligers is per 2007 verplicht gesteld voor alle nieuwe vrijwilligers. Alle cursussen worden zoveel mogelijk regionaal georganiseerd.

Begeleiding en evaluatie

Het cursusprogramma wordt afgestemd op de functie én op de wensen van de vrijwilliger. Bovendien kan een coach op de werkplek, zeker in de beginperiode, ondersteunen bij de praktische werkzaamheden.

Het voortgangsgesprek

Van tijd tot tijd heeft de vrijwilliger een voortgangsgesprek. Hierin wordt nagegaan of de functie (nog) bevalt, of deze op de gewenste manier wordt uitgevoerd en welke wensen de vrijwilliger heeft voor de toekomst. De begeleider hanteert daarbij een op dit voortgangsgesprek toegespitst formulier.

Belangstelling gewekt? Word vrijwiliger!

Vind de actuele vacatures in de vacaturebank. Als vrijwilliger ondersteun je de activiteiten van het Rode Kruis in jouw omgeving. De afdeling in jouw buurt neemt contact met je op voor een kennismakingsgesprek.