Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Tyfoon Filipijnen

Tyfoon Filipijnen

Precies een jaar geleden, op 8 en 9 november 2013, raasde tyfoon Haiyan over de Filipijnen. Het Nederlandse Rode Kruis helpt de inwoners nog steeds bij de wederopbouw van hun land. Wat hebben we tot nu toe precies gedaan?  wederopbouw-filipijnen-content.jpg

Tot op de dag van vandaag werkt het Rode Kruis uit man en macht om de slachtoffers van Haiyan te helpen. Direct na de verwoestende kracht van Haiyan verleende het Rode Kruis noodhulp. We gaven de mensen wat ze op dat moment het meest nodig hadden: onderdak en voedsel. Nu, één jaar na de ramp, zijn die noden niet meer zo groot en helpt het Nederlandse Rode Kruis met wederopbouw. Met onze hulp richten we ons specifiek op 20 dorpen in Leyte, één van de zwaarstgetroffen provincies. Wat hebben we tot nu toe precies gedaan?

Onderdak

Het Nederlandse Rode Kruis hielp al meer dan 15.000 families met tijdelijk onderdak of de reparatie van hun eigen huis. We deelden dekzeilen, tenten en andere noodmaterialen uit. En we verstrekten bouwpakketten waarmee mensen hun huizen konden herbouwen of herstellen. De eerste storm- en aardbeving-bestendige huizen zijn inmiddels opgeleverd. 8.000 families kregen hulpgoederen: we deelden zogenaamde NFI-sets uit, met dekens, plastic matten, een jerrycan (voor drinkwater) en een hygiënepakket met bijvoorbeeld zeep. Door de verstrekking van 5.000 lampen op zonne-energie hoefden families 's avonds niet in het donker te zitten.

Gezondheidszorg

Tyfoon Haiyan heeft veel schade veroorzaakt aan de bestaande gezondheidszorg. Veel ziekenhuizen en klinieken werden verwoest. In de noodhulpfase hebben we 12.800 muskietennetten uitgedeeld, die mensen beschermen tegen malaria. Met onze gezondheidskits, medicijnen en medische apparatuur konden klinieken zo'n 70.000 mensen bereiken. We hebben ruim 50.000 hygiënekits en 2.000 mamapakketten uitgedeeld met hygiëneproducten voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. We verwachten 3 gezondheidscentra te zullen herbouwen en 7 te repareren.

Levensonderhoud

Binnen 18 maanden na de ramp willen we ervoor zorgen dat enkele dorpen in Leyte weer in een eigen inkomen kunnen voorzien. Inwoners kunnen op dit moment al aan de slag in de huizenbouw. We geven trainingen en omscholing, bijvoorbeeld tot timmerman.  En we zetten leningen en spaarregelingen op voor de mensen waarmee ze een eigen bedrijfje kunnen opzetten.