Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Noodhulp bij rampen Droogte in Afrika Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

#DroogteAfrika - Door El Niño heerst extreme droogte in grote delen van Afrika. Het heeft in een aantal landen al maanden niet of nauwelijks geregend. Voor 42 miljoen mensen dreigt een hongersnood. Het Rode Kruis zamelt geld in om de nodige noodhulp te kunnen bieden.

Artikel delen?

​Wat is er aan de hand?

Door het weerfenomeen El Niño heerst er extreme droogte in delen van Afrika. Hierdoor heeft het in een aantal landen al maanden niet of nauwelijks geregend waardoor duizenden oogsten zijn mislukt. Daardoor kampen naar schatting 42 miljoen mensen in Afrika met voedseltekorten. De extreme droogte zorgt ook voor schaarste aan schoon drinkwater. Hierdoor kunnen ziektes zoals dysenterie, diarree, cholera en tyfus eerder uitbreken.

Als er niets gebeurt, zal de situatie verergeren.

Wat is El Niño?

El Niño is een natuurverschijnsel waarbij koel zeewater van oostelijke Grote Oceaan sterk opwarmt ter hoogte van de evenaar. De opwarming beïnvloedt de hele atmosfeer en is dus van invloed op het weer in grote delen van de wereld. Het zorgt voor extreme droogte of een enorm grote hoeveelheid aan hevige regenbuien.  In het Afrikaanse continent leidt El Niño dit op dit moment tot extreme droogte terwijl er in andere delen van het continent extra veel regen valt.

Waar is er op dit moment extreme droogte en helpt het Rode Kruis?

Het is op dit moment extreem droog in Ethiopië, Somalië, Lesotho, Malawi, Namibië, Zimbabwe, Gambia, Mauritanië, Senegal, Mo​zambique, Madagaskar, Swaziland.

Waarom helpt het Rode Kruis?

Het Rode Kruis helpt mensen in nood. Wanneer mensen niet genoeg te eten of te drinken hebben dan moeten we ingrijpen. Het Rode Kruis wil met haar hulp een grote hongersnood, waar doden zullen vallen, vermijden.

Hoe erg is het?

De oogsten zijn in de meeste landen mislukt. Dit betekent dat er in een aantal landen pas eten zal zijn in maart van het jaar 2017, over een jaar dus. Nu kan het Rode Kruis nog helpen met voedselhulp, maar daar is geld voor nodig. De vrees is dat deze heftige droogte zal zorgen voor een grote hongersnood in verschillende landen. Dat willen we voorkomen.

Wat doet het Rode Kruis precies?

Dat verschilt per land, maar over het algemeen is er noodhulp nodig, zoals het brengen van voedsel en water of het aanbrengen van watervoorzieningen. Ook verstrekt het Rode Kruis hittebestendige zaden aan mensen zodat zij zelf nieuwe gewassen kunnen laten groeien en oogsten. Ook geeft het Rode Kruis voorlichting over hygiëne in tijden van droogte. Tegelijkertijd zorgt droogte en honger ook voor ontwrichting in de maatschappij. Mensen gaan door honger op zoek naar allerlei manieren om geld te verdienen. Er zijn ouders die zo wanhopig zijn dat ze hun kinderen van school halen en laten werken of inzetten in de prostitutie. Het Rode Kruis probeert dit met voorlichting en noodhulp tegen te gaan.

Is er niet een structurele oplossing nodig?

Ja, als Rode Kruis willen we dat mensen zich beter gaan voorbereiden op onvoorziene weersverwachtingen en droogte. Daar werken we aan met verschillende projecten en voorlichting. In gebieden waar droogte voorkomt kunnen mensen bijvoorbeeld zaden planten die tegen droogte kunnen. Dit soort zaden deelt het Rode Kruis uit. Ook kunnen mensen zich verplaatsen naar een plek waar meer vruchtbare grond is. Of ze kunnen proberen hun inkomen deels halen uit andere activiteiten dan landbouw, zodat ze met wat ze dan verdienen eten kunnen kopen dat geïmporteerd wordt. Early Warning systemen kunnen de bevolking waarschuwen dat er mogelijk een droge periode aankomt. Het Rode Kruis probeert wetenschappelijke voorspellingen te vertalen tot simpele praktische tips die mensen kunnen toepassen.

Feit is wel dat er op dit moment mensen kampen met honger. Deze mensen hebben direct hulp nodig.