Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Noodhulp bij rampen Droogte in Afrika Persoonlijke verhalen uit Malawi

Persoonlijke verhalen uit Malawi

​​​​#DroogteAfrika - Jong en oud lijden onder de extreme droogte in Malawi. Het lichaam van Loveness (46) kan de medicijnen niet opnemen, Mulila (3) en Dickson (4) eten maar één maaltijd per dag en de oogst van January (56) is mislukt.

Artikel delen?

Loveness Mussa - Malawi.png Loveness' lichaam kan door te weinig eten de medicijnen niet meer opnemen (Foto: Thea Rabe / Norgewian Red Cross)

Loveness Mussa​​​

Loveness Mussa heeft de ziektes HIV en TBC. Door de slechte oogst, vanwege de droogte, heeft Loveness ​nauwelijks te eten en haar medicijnen tegen HIV en TBC werken niet goed als ze niet genoeg eet. Het Rode Kruis in Malawi geeft haar maandelijks wat geld zodat ze eten en medicijnen kan kopen. Zij is één van de 10.000 mensen die zo’n maandelijkse bijdrage krijgt.​​​

Portret Malawi-Mulila-Stanford en Dickson Kashitigun- hebben honger.png Mulila en Dickson hebben elke dag honger (Foto: Thea Rabe / Norgewian Red Cross) 

Mulila en Dickson​

Mulila Stanford komt uit een gezin met zeven kinderen. Hij woont in Nsanje in het zuiden van Malawi. Hij is erg hongerig. “Ik eet maar één maaltijd per dag”, legt hij uit. Hij speelt met zijn vriendjes vaak ‘keukentje’. Ze beelden zich dan in dat ze maaltijden bereiden. Dickson Kashitigun staat samen met Mulila op de foto. Hij heeft vijf broers en zussen en woont in dezelfde wijk als Mulila. In deze buurt hebben mensen een groot voedseltekort. Maïsplanten drogen uit en rivieren en putten zijn opgedroogd. 
       
Portret Malawi-January Mbera.png  January krijgt maandelijks een bijdrage van het Rode Kruis voor eten en medicijnen(Foto: Thea Rabe / Norgewian Red Cross)​

J​anuary Mbera

January Mbera (56) uit het district Phalombe kan zijn hele leven al nauwelijks lopen. Zijn familie bewerkt het land achter zijn huis, maar ze konden door de droogte niet genoeg gewassen oogsten dit jaar. Daarnaast is de prijs van het maïs verdubbeld vanwege de voedselschaarste. January is één van de 10.000 mensen in Malawi die elke maand wat geld krijgt van het Rode Kruis om medicijnen en voedsel te kopen.​

Roster Kufandiko_portret Malawi.png (Foto: Thea Rabe / Norgewian Red Cross)  

Rode Kruis-vrijwilliger Roster Kandikó
Roster is assistent van de rampmanager bij het Rode Kruis in Malawi. Hij werkt in het district Nsanje waar van 2014 tot 2016 zware overstromingen waren en nu ernstige droogte heerst. Hierdoor zijn vele oogsten mislukt en is er een groot voedseltekort. 3 miljoen mensen zijn getroffen door de droogte en dit aantal zal toenemen. Maïsplanten drogen uit en putten en rivieren drogen op. Het Rode Kruis geeft elke maand aan 10.000 meest kwetsbare mensen, waaronder January en Loveness, uitkeringen zodat ze voedsel en medicijnen kunnen kopen. 
 

Jij kunt ook iets doen!

Het Rode Kruis helpt in Afrikaanse landen waar de droogte heeft toegeslagen. Wil jij ons helpen meer projecten op te zetten in Afrika om de mensen te ondersteunen die lijden door de droogte?
 
 ​
Of geef op Giro 7244, IBAN-nummer NL19 INGB 0000 0072 44 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.