Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Noodhulp conflictgebieden Conflict Syrië Persoonlijk verhaal van een vader

Persoonlijk verhaal van een vader

​Achter de cijfers in de krant gaat een ongelofelijk drama schuil. In Syrie kent iedereen wel een of meerdere slachtoffers van het conflict dat nu al 5 jaar duurt. Een vader vertelt over zijn omgekomen zoon. 

Artikel delen?

vader zoon615a.jpg
De vader van Kareem ​is kapot van verdriet (beeld: NRC) 

Er was een autobom ontplof in Jaramana. Meteen na de hulpoproep was Rode Halve Maan-vrijwilliger Kareem Jabour met zijn boezemvriend Rami er naartoe gesneld om de slachtoffers naar het ziekenhuis te helpen. “Tot straks!” riep hij zijn ouders toe terwijl hij wegreed. Maar hij zou niet meer thuiskomen. Een tweede ontploffing maakte abrupt een einde aan zijn jonge leven. “Het enige wat hij wilde, was mensen helpen”, zegt de vader van Kareem. In zijn huiskamer vertelt hij hoe hun koelkast ’s zomers volstond met flessen water. “Kareem bracht deze naar het opvangcentrum voor daklozen zodat zij ook iets koels te drinken hadden. Dat was typisch Kareem – altijd oog voor wat een ander nodig had”. 

61 hulpverleners overleden

Het conflict in Syrië sleept zicht al 5 jaar voort. Het geweld dicteert het dagelijks leven. Miljoenen vluchtelingen trekken in kleine groepen door het land en naar de grens, maar vinden zelden een plek waar ze lang kunnen verblijven. De strijd verplaatst zich namelijk voortdurend. Nergens is het veilig, ook niet voor hulpverleners. De vrijwilligers van de Rode Have Maan (een zusterorganisatie van het Rode Kruis) komen ook in de gebieden die zwaar onder vuur liggen om slachtoffers van het geweld te helpen, maar er zijn geen garanties voor eigen veiligheid. In de afgelopen 5 jaar zijn 61 vrijwilligers net als Kareem tijdens het verlenen van hulp gesneuveld. 
Lees meer over het 5-jarige conflict in Syrie

Help de mensen in Syrie en doneer! Of geef op Giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.