Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Noodhulp conflictgebieden Conflict Syrië Conflict Syrië 2015

Conflict Syrië 2015

#SyriaCrisis - ​In Syrië zelf zijn 7,6 miljoen mensen op de vlucht voor het aanhoudende geweld. 3,8 Miljoen Syriërs zijn hun land ontvlucht, waarvan 1,2 miljoen naar Libanon. Ze wonen daar in kampen waar de leefomstandigheden erbarmelijk zijn.

Artikel delen?

Ben Houdijk.jpg
Merlijn Stoffels en Paul Rabbering bezoeken Syrië voor 3FM Serious Request. (Foto: Ben Houdijk)

Het jaar van de vluchtelingen

In Syrië zelf zijn 7,6 miljoen mensen op de vlucht voor het aanhoudende geweld. Inmiddels is meer dan de helft van de bevolking aangewezen op humanitaire hulp. 3,8 Miljoen Syriërs zijn hun land ontvlucht, waarvan 1,2 miljoen naar Libanon. De eerste paar maanden van 2015 zijn verschrikkelijk voor de Syriërs in de Libanese vluchtelingenkampen. Libanon wordt geteisterd door overstromingen en zwaar winterweer. Ze hebben dringend behoefte aan brandstof, kachels, tentzeil en voedsel. ​

Blote voeten en sandalen zonder sokken

Gerard Jonkman, hulpverlener van het Rode Kruis in Libanon, bezoekt een van de besneeuwde kampen in de Bekavallei: "Sommige vluchtelingen lopen op blote voeten of sandalen zonder sokken, terwijl het hier 's nachts min 10 graden Celsius is. Er is een groot gebrek aan brandstof om de onderkomens enigszins warm te houden en ook de afwatering in het kamp is belabberd; het water loopt dwars door de tenten."  Het Rode Kruis start de campagne: ‘Winter in Libanon’.
Kinderen kamp Katermaya.jpg
  Deze kinderen leven in een vluchtelingenkamp in Ketermaya in Libanon. (Foto: Gerard Jonkman) 

5 miljoen van Postcode Loterij

In Syrië is de humanitaire situatie schrijnend. De Postcode Loterij schenkt het Rode Kruis daarom 5 miljoen voor voedselhulp. De toevoer van voedsel aan de meest kwetsbare groepen in Syrië staat onder druk door een gebrek aan geld. De voorraad voedselpakketten van het Rode Kruis zou eind februari uitgeput raken. Dankzij de extra bijdrage van de Postcode Loterij kan het Rode Kruis de 120.000 voedselpakketten verstrekken aan families in moeilijk bereikbare en belegerde gebieden. Een voedselpakket voorziet een huishouden van vijf personen gemiddeld een maand lang van voedsel. Zo kan het Rode Kruis over een periode van drie maanden 200.000 mensen maandelijks van voedsel voorzien.
Kinderen Bekavallei.jpg
  Het winterse weer heeft een grote impact op de vluchtelingen in Libanon. (Foto: Gerard Jonkman)

Syrische vluchtelingen in Nederland

Er zijn veel Syriërs naar Nederland gevlucht om een nieuw en veilig bestaan op te bouwen. Ghada uit Damascus is hiervan een goed voorbeeld. Ze is een hoogopgeleide vrouw en had een goed leven in Damascus totdat de conflicten begonnen en de stad te onveilig voor haar werd. “Ik had alles en nu ben ik alles kwijt. Dat is erg moeilijk voor me”, zegt Ghada. Hoewel ze haar fijne leven in Damascus mist is ze opgelucht dat ze in Nederland is. “Nederlanders zijn erg vriendelijk voor me. Ik ben blij dat ze me helpen”, zegt ze. “Ik hoop hier zo snel mogelijk een bestaan op te bouwen zodat mijn dochter en zoon ook kunnen komen. Ik zou het erg fijn vinden als ik mijn werk als acupuncturist kan voortzetten en hier ook mensen genees van hun kwalen zoals ik in Syrië deed.”
Ben Houdijk - Paul Rabbering.jpg
  Paul Rabbering is ontroerd door  de verhalen van de Syriërs. (Foto: Ben Houdijk)

3FM Serious Request 2015

Het thema voor 3FM Serious Request 2015 gaat over jongeren in conflictgebieden een toekomst bieden. 3FM DJ Paul Rabbering gaat samen met woordvoerder Merlijn Stoffels hiervoor naar Syrië. Ze ontmoeten daar Bashar, een jongen die op een mijn stapte toen hij aan het werk was:

 


Paul en Merlijn gaan ook naar Homs. In deze stad is flink gevochten en veel
gebouwen zijn kapot gemaakt. Voor de bevolking is de situatie onleefbaar geworden, toch zijn er mensen die hun leven weer willen oppakken, zoals Mustafa:

 

 

Bekijk de andere jaren

Nieuws 2015

Dankzij wapenstilstad Homs krijgen 60.000 Syriërs hulp
Rode Kruis in actie voor Syrische vluchtelingen in winterkou Libanon
Vijf krachtige vrouwen tijdens de inmiddels 4 jaar durende Syrische oorlog
Hopelijk kan ik hier mijn werk als acupuncturist voortzetten