Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Noodhulp conflictgebieden Conflict Syrië Conflict Syrië 2014

Conflict Syrië 2014

#SyriaCrisis - ​Sinds het begin van het conflict zijn er al 100.000 mensen om het leven gekomen en naast het geweld is watertekort ook een groot probleem. ​De humanitaire situatie in Syrië wordt steeds slechter en de toegang tot de slachtoffers is gebrekkig.

Artikel delen?

Mahmoud Qwder-SARC Damascus.jpg
 Vrijwilligers helpen meer dan 3,5 miljoen mensen. (Foto: Mahmoud Qwder / SARC)

Grote zorgen over humanitaire situatie in Syrië

De samenwerkende hulporganisaties maken zich grote zorgen over de slachtoffers van de conflicten in Syrië. Sinds het begin van het conflict zijn er al 100.000 mensen om het leven gekomen en naast het geweld is watertekort ook een groot probleem.

Tekort aan water

In Syrië heerst er droogte en veel watervoorzieningen zijn beschadigd door de conflicten. In juni 2014 zorgt het Internationale Rode Kruis ervoor dat er tanks water brengen naar 100.000 mensen in verschillende gebieden.

Bekijk hier de training die de SARC-vrijwilligers krijgen voor het opzetten van noodvoorzieningen voor drinkwater.  

 

Hulpverleners reinigen ook de belangrijkste rivier, Al Figeh Spring, zodat meer dan 4 miljoen mensen dat water veilig kunnen gebruiken. Verder repareren vrijwilligers de watervoorzieningen en bouwen ze nieuwe waterstations om de capaciteit te vergroten.

Hosam Faysal-Homs.jpg
 Deze vrijwilligers van de Syrische Rode Halve Maan (SARC) leveren voedsel, hulpgoederen en drinkwater in Homs. (Foto: Hosam Faysal, IFRC)

“Zinvolle hulp en bescherming zijn onmogelijk”

Directeur van het Nederlandse Rode Kruis Gijs de Vries brengt een bezoek aan Syrië. Hij is diep geschokt over de 10 miljoen mensen die van huis en haard verdreven zijn. “Dit zou morgen afgelopen moeten zijn”, stelt hij. Hij bezoekt ook een vluchtelingenkamp in Libanon. Zie hieronder:

 


President van het Internationale Rode Kruis Peter Maurer concludeert dat zinvolle hulp en bescherming in Syrië onmogelijk zijn. De strijdende partijen hebben namelijk geen respect voor het humanitair oorlogsrecht en humanitaire principes.

Basel al-Hafez -Homs.jpg
 Vrijwilligers van de Syrische Rode Halve Maan evacueren kwetsbare burgers. (Foto: Basel al-Hafez, IFRC)

"Het Internationale Rode Kruis staat klaar om hulp te verlenen bij nieuwe evacuaties van Syrische burgers, maar alleen als de omstandigheden voldoen aan de vaste voorwaarden: alle partijen moeten garanderen dat onze teams, én die van SARC, te allen tijde veilig toegang hebben – en wij zullen alleen hulp verlenen als die evacuatie voor iedereen vrijwillig plaatsvindt," zegt Maurer.

Behaalde resultaten

Onze vrijwilligers assisteren gemiddeld 3,5 miljoen mensen per maand met voedsel. Daarnaast helpen ze met water, sanitatie en hygiëne, bieden ze medische hulp aan slachtoffers in medische (mobiele) klinieken en met ambulances, psychosociale hulp aan duizenden kinderen en families. Door het grondbeginsel onpartijdigheid konden de vrijwilligers in de afgelopen maanden hulp verlenen in moeilijk toegankelijke gebieden zoals Aleppo, Deir Ezzour, Raqqa, Homs en Damascus.

Samira Al samman - Sarc hulp voor Homs.jpg
 Inmiddels zijn er al 34 vrijwilligers gesneuveld door het conflict. Foto: Samira Al samman, IFRC  

Bekijk de andere jaren

Nieuwsberichten uit 2014


SHO grote zorgen over slachtoffers Syrië
Schrijnend watertekort in Syrië
Hulpverlening in Syrië gaat door
Gijs de Vries in Syrië dreigt een onhoudbare situatie
Humanitaire principes zijn niet onderhandelbaar in Syrië
Rode Kruis hangt vlag halfstok voor slachtoffers geweld Syrië
Syrische Rode Halve Maan treurt om dood 34e vrijwilliger