Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Noodhulp conflictgebieden Conflict Syrië Conflict Syrië 2011

Conflict Syrië 2011

#SyriaCrisis - ​ In Syrische steden en dorpen vallen onnoemlijk veel slachtoffers. Het Internationale Rode Kruis en de Syrische Rode Halve Maan (SARC) proberen er alles aan te doen hen te helpen. 

Artikel delen?

Ibrahim Malla - SARC distribueert voedsel.jpg   "Het is van levensbelang dat wij onmiddellijk humanitaire hulp kunnen bieden aan de mensen die kwetsbaar zijn." (Foto: Ibrahim Malla, ICRC)

Het Internationale Rode Kruis probeert toegang te krijgen tot onbereikbare gebieden

In maart 2011 breken er grote conflicten uit in Syrië. Het Rode Kruis is geschokt door het aantal doden en gewonden die vallen door het geweld dat plaatsvindt. We roepen op om onmiddellijk toegang tot de slachtoffers te krijgen, inclusief toegang tot gevangenen en mensen die zijn gearresteerd.

Humanitaire hulp bieden is van levensbelang

De Syrische autoriteiten geven helaas geen toegang tot belegerde gebieden waar veel slachtoffers zijn gevallen. Vele gewonden en andere hulpbehoevenden zijn onbereikbaar. Jakob Kellenberger, president van het Internationale Rode Kruis zegt: “Het is van levensbelang dat wij onmiddellijk humanitaire hulp kunnen bieden aan de mensen die kwetsbaar zijn. We willen hen direct - zonder vertraging – bereiken.” Op 4 september krijgt het Internationale Rode Kruis eindelijk toegang.

Ibrahim Malla - Medicijnen distributie.jpg   De taken van de  Syrische Rode Halve Maan worden steeds verantwoordelijker. (Foto: Ibrahim Malla, ICRC)

Verschil tussen leven en dood

Vanaf het begin van het conflict is de Syrische Rode Halve Maan actief. De vrijwilligers zetten zich elke dag in voor de slachtoffers van het geweld. Hun taken worden steeds verantwoordelijker. Binnen 8 maanden zijn de situaties waarin ze hulp verlenen steeds levensbedreigender en daarbij maken zij het verschil tussen leven en dood.

De vrijwilligers van de Syrische Rode Halve Maan voelen steeds meer druk:

 

31 kogels afgevuurd op ambulance

Tijdens een ambulance-missie schiet iemand een vrijwilliger dood.  Er worden 31 kogels afgevuurd op de ambulance​. 3 anderen van het hulpverleners-team raken gewond. Het embleem van het Syrische Rode Halve Maan is duidelijk te zien op de ambulance, maar daar wordt geen rekening mee gehouden. 

ICRC - ICRC en SARC leveren tanks met drinkwater aan Syriërs in noorden.jpg   Vrijwilligers van Internationale Rode Kruis en de Syrische Rode Halve Maan zorgen voor watervoorzieningen. (Foto: ICRC) 

Ziekenhuizen raken steeds voller

Ondanks het gevaar deelt het Internationale Rode Kruis ook voedselpakketten, medicijnen, drinkwater en andere spullen uit. De ziekenhuizen in Syrië raken steeds voller door de toenemende bomaanslagen en schietpartijen. Vrijwilligers brengen er medische hulpmiddelen waarmee het ziekenhuispersoneel de gewonden kan behandelen.

Bekijk de andere jaren