Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp in Nederland Noodhulp Noodhulp in Nederland Bevolkingszorg

Bevolkingszorg

Met deze dienstverlening ondersteunen we Nederlandse gemeenten en veiligheidsregio's die bij rampen en crises als eerste verantwoordelijk zijn voor het welzijn van hun inwoners.

 

Dankzij onze uitgebreide nationale (en internationale) ervaring met de evacuatie, opvang en registratie van slachtoffers, is het Rode Kruis dé aangewezen partner van veel gemeentes en veiligheidsregio's in tijden van nood. Onze vrijwilligers en medewerkers staan dag en nacht klaar om hulp te bieden bij de opvang en evacuatie van getroffenen of om ze te voorzien van de eerste levensbehoeften.

Noodsituaties in Nederland waarbij het Rode Kruis in actie kwam

  • De brand in een seniorencomplex i
  • Een zinkend cruiseschip
  • Een kettingbotsing
  • De uitval van nutsvoorzieningen
  • Opvang van vluchtelingen
  • Herdenkingsbijeenkomst
  •  

"De hulpverleners van het Rode Kruis waren direct aanwezig en handelden direct. Ik heb niks dan lof voor hen. Niets was ze te veel. Alles werd voor ons gedaan. Alles klopte perfect. Ze speelden goed op elkaar in." 76-Jarige bewoner van het seniorencomplex in Rotterdam.

Filmpje

Activiteiten Bevolkingszorg

Onze hulpverlening bij calamiteiten bestaat uit:

  • Publieke zorg (Acute Bevolkingszorg): hulpverlening aan getroffenen
  • Informatie: het op verzoek registreren van getroffenen en het inventariseren van de hulpvragen
  • Ondersteuning door verbindingsmiddelen beschikbaar te stellen.

Zelfredzaamheid en Burgerhulp

In onze hulpverlening staat zelfredzaamheid centraal: getroffenen krijgen snel de juiste informatie en ondersteuning, zodat ze zichzelf snel weer kunnen redden. Hierdoor kunnen het Rode Kruis en andere hulpverleningsorganisaties meer tijd en aandacht besteden aan het helpen van de verminderd zelfredzamen. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld ouderen, kinderen tot 14 jaar en mensen met een lichamelijke- en/of verstandelijke beperking, maar ook mensen die in de betreffende noodsituatie specifieke hulp nodig hebben

Indien bij een inzet burgers zich spontaan melden om te komen helpen, zal het Rode Kruis daar waar mogelijk deze hulpbereide mensen faciliteren en/ of laten participeren.

Flexibel inzetbaar

Onze hulpverleners zijn breed en flexibel inzetbaar, in kleinere teams, op verschillende locaties en voor meerdere taken. Hierdoor is het voor de gemeenten en Veiligheidsregio's mogelijk het Rode Kruis vaker in te zetten, bij kleine incidenten tot grote rampen.

"Trots op samenwerking met De Key, politie, brandweer, GGD, DWI, Rode Kruis en gemeente bij opvang bewoners Beukenhorst #diemen." Tweet van de burgemeester van Diemen, naar aanleiding van een inzet van Bevolkingszorg in september 2014

Meer informatie voor gemeenten en Veiligheidsregio's:

Gemeenten en/of Veiligheidsregio's die meer informatie willen over de dienstverlening van Rode Kruis-Bevolkingszorg bij noodsituatie kunnen contact opnemen met de Coördinator Noodhulp van het Rode Kruis van de betreffende regio.

> Antwoorden op veelgestelde vragen over Bevolkingszorg vind je hier.