Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp in Nederland Burgerhulp Hulp door burgers

Hulp door burgers

​Bij grote ongevallen en rampen zijn omstanders of omwonenden meestal als eerste ter plaatse om medeburgers te helpen. Voordat de professionele hulpverleningsdiensten arriveren, zijn zij degenen die het verschil kunnen maken voor getroffenen.

​Het Rode Kruis wil deze spontane hulp van burgers stimuleren en ondersteunen. Bijvoorbeeld met het burgerhulpbnetwerk Ready2Help, de website Ikbenveilig.nl, de EHBO-app en directe hulp tijdens een noodsituatie via social media door ons vrijwilligersteam online hulpverlening.

Burgerhulpnetwerk Ready2Help

Ready2Help is een netwerk van mensen die klaarstaan om te helpen als dat nodig is. Bij een noodsituatie komen de professionele hulpdiensten altijd als eerste in actie. Voor andere werkzaamheden en om de gevolgen van een ramp beperkt te houden en slachtoffers de best mogelijke ondersteuning te geven is er nu Ready2Help: een initiatief van het Nederlandse Rode Kruis, bedoeld als aanvulling op de noodhulp van politie, brandweer en ambulancedienst. In Oostenrijk heeft het Rode Kruis al goede ervaringen met een soortgelijk netwerk.

Ikbenveilig.nl

Wie in een noodsituatie terechtkomt of bij een ramp betrokken raakt, kan zich registreren op Ikbenveilig.nl en familie en vrienden laten weten dat hij of zij veilig is. Betrokkenen bij een ramp kunnen via hun smartphone een bericht op Ikbenveilig.nl plaatsen en dit bericht direct verspreiden via hun Facebook-, Twitter- of LinkedIn-account. Handig, want het mobiele telefoonverkeer kan er uit liggen tijdens noodsituaties, maar mobiel internet of wifi zijn wel altijd beschikbaar. Getroffenen die op deze manier iets van zich laten horen, voorkomen veel ongerustheid bij familie of vrienden.

EHBO-app

Snelle hulpverlening aan getroffenen bij een ramp of ongeluk staat of valt met goede EHBO-kennis. Met onze EHBO-app willen we ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen in Nederland weten hoe ze een ander kunnen helpen in een noodsituatie. Immers, iedereen is erbij gebaat dat zoveel mogelijk mensen anderen kunnen helpen bij ongevallen.

Vrijwilligersteam online hulpverlening

Onze vrijwilligers staan dag en nacht klaar om de hulpverleningsdiensten te ondersteunen met hulp aan de getroffenen. Niet alleen op de plaats van de ramp of ongeluk, ook online. Ons vrijwilligersteam online hulpverlening is in staat om directe hulp te verlenen via social media. Zij volgen daarin de aanwijzingen van de hulpverleningsdiensten.