Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp in Nederland Activiteiten Zelfredzaamheid Contactcirkel

Contactcirkel

​Wie merkt het op als er iets met jou aan de hand is? Met de Rode Kruis contactcirkel blijf je niet onopgemerkt. Als deelnemer van de cirkel hoor je bij een groep mensen die op elkaar letten. Dat kan een veilig gevoel geven.

Elke dag neemt dezelfde persoon kort contact met je op om te informeren of alles goed gaat. Wordt er niet gereageerd, dan komt er altijd even iemand kijken.
Je wordt dus niet zomaar vergeten. Dat geeft een veilig gevoel.


Het Rode Kruis zet samen met buurtbewoners die behoefte hebben aan dagelijks contact een contactcirkel op. Dit is een groep mensen die elke dag even contact heeft met elkaar. Dit is meestal per telefoon, maar het kan ook via social media. De cirkel heeft een alarmerende functie en voorkomt dat het onopgemerkt blijft als er iets met iemand aan de hand is. De deelnemers bellen elkaar elke dag in een vaste volgorde, zodat ze steeds door dezelfde persoon gebeld worden. Dat klinkt vertrouwd.

De contactcirkel wordt ook gebruikt als alarmeringssysteem tijdens risicovolle situaties. Denk bijvoorbeeld aan een (aankomende) hittegolf. Via de cirkel worden dan tips en adviezen gedeeld om soms levensbedreigende situaties te voorkomen, zoals uitdroging. Of je hoort via de contactcirkel dat er in jouw buurt iets aan de hand is, bijvoorbeeld hoogstaand water of een gaslek; dan kun je op jouw beurt helpen door de buren te waarschuwen. Zo helpen wij elkaar in moeilijke tijden.

 

RodeKruis2013Zelfredzaamheid28 contactcirkel.jpg 

Wil je meedoen aan deze activiteit?
Meedoen aan de activiteit 'Contactcirkel'. Informeer bij het Rode Kruis in jouw buurt naar de mogelijkheden. Klik hier voor contactgegevens van een Rode Kruis-afdeling bij jou in de buurt.

Vragen over zelfredzaamheid?
Heb je een andere vraag over zelfredzaamheid? Stel hem aan het team van zelfredzaamheid via 070 - 44 55 666 of zelfredzaamheid@redcross.nl.