Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp in Nederland Noodhulp Noodopvang vluchtelingen

Noodopvang vluchtelingen

Het Rode Kruis ondersteunt gemeentes, provincies en COA bij de opvang van vluchtelingen. Met vier activiteiten voor vluchtelingen op noodopvanglocaties willen we de leefbaarheid en veiligheid op de opvanglocaties vergroten. En het contact met burgers (in omringende wijken) ondersteunen.

Artikel delen?

noodopvang-vluchtelingen-640.jpg  Met vier activiteiten voor vluchtelingen in de noodopvanglocaties willen we de leefbaarheid en veiligheid op de opvanglocaties vergroten. (Beeld: Donald Boström)

 

We zetten de activiteiten van het Nederlandse Rode Kruis voor je op een rijtje:​​

1. Ondersteunen van burgerinitiatieven voor vluchtelingen

Getrainde, lokale vrijwilligers van het Rode Kruis ondersteunen burgers, bijvoorbeeld bewoners in de buurt van een opvanglocatie, die iets willen organiseren voor vluchtelingen. Het Rode Kruis werkt met een speciale online tool waarmee burgers hun activiteit of evenement op het gebied van sport, cultuur, taal en inburgering kunnen registreren. We kunnen daarbij een need-assessment inzetten om de behoefte van vluchtelingen in kaart te brengen. En ten slotte de evenementen promoten via sociale media. 

2. Medische buddy's

Buddy's (vrijwilligers met veelal een medische achtergrond) maken vluchtelingen die zorg nodig hebben wegwijs in de Nederlandse gezondheidszorg. Ze helpen cultuurverschillen te overbruggen; het begrip tussen vluchteling en medisch personeel over en weer te vergroten en de medische dienst op de noodopvanglocaties te ontzorgen.

vluchtelingen-noodopvang-640.jpg 

(Beeld: Donald Boström)

3. Hospitality & signalering

Getrainde vrijwilligers van het Rode Kruis functioneren op de opvanglocaties als gastheer en gastvrouw. Ze geven informatie, verrichten hand- en spandiensten en begeleiden bewoners naar activiteiten. Als aanspreekpunt voor bewoners vangen zij gemakkelijk signalen op. Zodoende kunnen situaties die de leefbaarheid en veiligheid verstoren snel ondervangen worden. Het team rapporteert wekelijks.

vluchtelingen-in-de-noodopvang-640.jpg  (Beeld: Donald Boström)

4. Workshops zelfredzaamheid

Het Rode Kruis heeft een aantal activiteiten ontwikkeld die helpen bij het vergroten van het risicobewustzijn van vluchtelingen. Ze leren een noodsituatie beter te doorstaan, maar ook een netwerk op te bouwen. Dit versterkt hun zelfredzaamheid. Er zijn drie workshops:

EHBO op maat

Voorlichting en training op het gebied van eerste hulp bij ongelukken, in de taal van de vluchteling of in het Engels, met gebruik van herkenbare pictogrammen; deelnemers ontvangen na afloop een EHBO-certificaat.​

Risico's op en om de opvanglocatie:

Met deze workshop willen we vluchtelingen bewustmaken van de mogelijke risico's op en rondom opvanglocaties.

Sterk door je netwerk

Met deze workshop laten we vluchtelingen kennismaken met lokale en nationale hulpinstanties, helpen we hen met het opbouwen van een persoonlijk netwerk in de nieuwe omgeving. En trainen we de communicatieve en sociale vaardigheden van vluchtelingen. Dit helpt de drempel te verlagen, wanneer een vluchteling hulp nodig heeft.

Samenwerken met het Rode Kruis bij de opvang van vluchtelingen?

 

noodopvang-folder-220.png We werken graag samen met instanties om de leefbaarheid en veiligheid van vluchtelingen in de noodopvang te vergroten, de burgerparticipatie te bevorderen en het sociale draagvlak in omringende wijken te verbreden. Voor meer informatie over de vier activiteiten kun je contact opnemen met:

Marjolein Bosch

E-mail: mbosch@redcross.nl

Telefoon: 06 - 55 48 34 98

 

 

Of download nu de folder Vluchtelingen in de noodopvang

Noodopvang-vluchtelingen.pdf 

 

Wil je als burger iets betekenen voor vluchtelingen?

Woon je in de buurt van een opvanglocatie en wil je iets doen, of wil je gewoon iets leuks organiseren voor vluchtelingen? Klik dan hier om te kijken wat jij kunt doen voor vluchtelingen in Nederland.  ​