Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp in Nederland Noodhulp Noodhulp in Nederland Voorbereiding op noodsituaties Goed voorbereid op extreem weer

Goed voorbereid op extreem weer

​​​​​​​​​​​​​​​In Nederland is 1 op de 5 mensen verminderd zelfredzaam door fysieke, geestelijke of gezondheidsbeperkingen. Deze mensen, misschien wel jouw buurvrouw, opa of collega, kunnen zichzelf niet goed redden in geval van een noodsituatie en zijn daardoor extra kwetsbaar.

 Download nu!

​ 

Bij extreem weer kunnen kwetsbare mensen ernstige lichamelijke gevolgen ondervinden of zelfs komen te overlijden. De hittegolf in 2006 heeft in Nederland bijvoorbeeld aan 1.000 mensen extra het leven gekost.

Checklists bij hitte, koude en overstroming

Het Rode Kruis wil onnodig leed verzachten en waar mogelijk voorkomen. Het vergroten van zelfredzaamheid is een goede manier om mensen beter voor te bereiden op noodsituaties, vinden wij. We hebben tips en checklists om de gevolgen van verschillende noodsituaties te beperken: hitte, extreem winterweer & koude en een overstroming. We verspreiden onze tips via deze site en via de sociale mediakanalen van het Rode Kruis. In geval van een dreigende noodsituatie en afhankelijk van de locatie staan onze vrijwilligers klaar. Klik in het linker menu​ om naar de checklists te gaan.

Bereid je voor op een noodsituatie

Bereid je voor! Bij een noodsituatie door extreem weer (denk aan een overstroming), kunnen de hulpdiensten soms pas na drie dagen bij je zijn. Zorg dus voor een noodpakket dat voorziet in de basisbehoeften van drie dagen.


Download hier de Rode Kruis checklist bij hitte 

 

Download hier de Rode Kruis checklist bij extreem winterweer ​