Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp in Nederland Activiteiten Zelfredzaamheid Wat is zelfredzaamheid?

Wat is zelfredzaamheid?

Het Rode Kruis helpt mensen sterker en zelfredzamer te worden in noodsituaties, van kleine ongelukken in en rond het huis tot een ramp.

 

 

Eén op de vijf Nederlanders is op de één of andere manier verminderd zelfredzaam. In een noodsituatie lopen zij meer risico dan anderen. Het Rode Kruis helpt deze kwetsbaren groepen bij het vergroten van risicobewustzijn, bij het aanleren van vaardigheden om een noodsituatie beter te doorstaan en bij het opbouwen van een netwerk zodat zij in een noodsituatie niet alleen komen te staan.

In een noodsituatie zijn mensen in de eerste plaats op zichzelf aangewezen en op diegenen in de directe omgeving die hen kunnen helpen. Daarom wil het Rode Kruis lokale netwerken versterken, zodat mensen in geval van nood elkaar snel weten te vinden en elkaar goed kunnen helpen. Het Rode Kruis biedt deze activiteiten aan in de buurt. 

Door het versterken van lokale netwerken hebben we de mensen die baat hebben bij onze activiteiten sneller in beeld. Samen met lokale partners wil het Rode Kruis een bijdrage leveren aan betrokkenheid in de buurt, zodat niemand in geval van een noodsituatie alleen staat.

Naast de vijf landelijke activiteiten bieden de plaatselijke afdelingen van het Rode Kruis activiteiten die afgestemd zijn op de lokale behoefte. Ook hierbij staan risicobewustzijn, het aanleren van vaardigheden en het opbouwen van een netwerk centraal.

Wil je meedoen aan een van deze activiteiten?
Meedoen aan een activiteit? Informeer bij het Rode Kruis in jouw buurt naar de mogelijkheden. Klik hier voor contactgegevens van een Rode Kruis-afdeling bij jou in de buurt.

Vragen over zelfredzaamheid?
Heb je een vraag over zelfredzaamheid? Stel hem aan het team van zelfredzaamheid via 070 - 44 55 666 of zelfredzaamheid@redcross.nl.