Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Verdragenbank

Verdragenbank

​Welkom op de Verdragenbank over Humanitair Oorlogsrecht. In deze database staan alle verdragen die betrekking hebben op humanitair oorlogsrecht (HOR) en waarbij Nederland partij is, met links naar de Nederlandstalige verdragsteksten.

De Verdragenbank is bedoeld voor alle geïnteresseerden in humanitair oorlogsrecht: studenten, docenten, militair juristen, journalisten, parlementariërs.

Verdragen

Het humanitair oorlogsrecht is vooral terug te vinden in de verdragen die in deze Verdragenbank staan. Met name de Verdragen van Genève en de Aanvullende Protocollen daarbij zijn belangrijk. Deze zijn ondertekend door alle staten ter wereld. 
 
De verdragen zijn opgedeeld in twee tijdsperiodes: een lijst met verdragen van voor 1948 en een lijst met verdragen van na 1948. Per verdrag is er een toelichting te vinden met achtergrondinformatie, een link naar de officiële Nederlandstalige verdragstekst en de data van ondertekening en inwerkingtreding, zowel van Nederland, als van het Nederlands Caribisch gebied, als internationaal. 

Gewoonterecht

Een andere bron van het humanitair oorlogsrecht is het internationaal gewoonterecht. Dit zijn de regels die in de praktijk zijn ontstaan en niet opgeschreven zijn (bijvoorbeeld in een verdrag), maar die wél bindend zijn voor alle staten. Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) heeft hier een studie naar gedaan. Deze studie is in verschillende talen samengevat, hiervan is tevens de Nederlandse vertaling beschikbaar.