Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Informatie voor studenten

Informatie voor studenten

 

Activiteiten voor studenten

De verspreiding van het humanitair oorlogsrecht is van oudsher één van de kerntaken van het Rode Kruis. Studenten zijn hierbij een belangrijke doelgroep. De activiteiten van het Rode Kruis voor studenten omvatten onder meer gastcolleges, cursussen, een studieboek, een stage programma en een pleitcompetitie.

Colleges humanitair oorlogsrecht

Wij verzorgen op verzoek van universiteiten en hogescholen colleges over humanitair oorlogsrecht. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de rol van het Rode Kruis in conflictgebieden of oorlogsrecht en internationaal strafrecht. Zo gaven we in de afgelopen jaren ijvoorbeeld colleges aan de Haagse Hogeschool, de Hogeschool voor Journalistiek in Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen. Neem voor meer informatie contact op via hor@redcross.nl of 070-44 55 763.
Het Nederlandse Rode Kruis heeft een inleidend handboek geschreven over het humanitair oorlogsrecht. Het boek geeft op een heldere wijze inzicht in de toepassing van humanitair oorlogsrecht in hedendaagse conflicten en is een relevant studieboek voor (Bachelor)studenten. 

Loop stage op de afdeling Humanitair Oorlogsrecht

De Afdeling Humanitair Oorlogsrecht heeft een stage programma voor studenten internationaal recht aan Nederlandse universiteiten. Zo’n vier studenten per jaar krijgen de mogelijkheid om vier tot zes maanden stage te lopen op de afdeling. Stages worden aangekondigd via de eigen website en verschillende vacaturesites.

Pleitcompetitie over humanitair oorlogsrecht

Sinds enkele jaren kunnen studenten deelnemen aan de Frits Kalshoven Competition on International Humanitarian Law. Deze Engelstalige competitie vindt plaats in februari in Den Haag en biedt studenten internationaal recht aan Nederlandse en Vlaamse instellingen de mogelijkheid om op een intensieve manier kennis te maken met Humanitair Oorlogsrecht via lezingen en rollenspellen. Op de afsluitende dag pleiten studenten voor een jury samengesteld uit rechters van verschillende internationale straftribunalen.  
 
Bezoek aan Humanity House
Het Humanity House in Den Haag is een interactief museum dat jongeren en studenten kennis laat maken met de gevolgen van rampen en oorlog. Studieverenigingen hebben het Humanity House ontdekt als interessante excursiebestemming. In samenwerking met het Rode Kruis biedt het Humanity House voor studenten een educatief programma over Humanitair Oorlogsrecht. Een presentatie met vraaggesprek maakt duidelijk welke regels gelden in oorlogstijd en hoe het Rode Kruis zich in conflictgebieden inzet voor naleving ervan.