Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Campagnes Gered of reddeloos Kinderen in goede (medische) handen in opvangcentrum Don Bosco in Congo

Kinderen in goede (medische) handen in opvangcentrum Don Bosco in Congo

​​"Kijk, deze test geeft aan dat dit kindje de twee ergste vormen van malaria heeft", zegt hoofdzuster José van Don Bosco, een opvangcentrum voor 3000 kinderen en jongeren in Goma, Congo. Op het metertje in haar hand staan meerdere streepjes, zoals op een zwangerschapstest, twee daarvan zijn vuurrood.


Artikel delen?

don_bosco_congo_640_2.JPG​In Don Bosco in Congo worden 3000 kinderen opgevangen en behandeld.

Door een aanhoudend conflict in Congo zijn veel kinderen en jongeren hun ouders verloren. In Don Bosco wordt er voor deze kinderen gezorgd. In de kliniek van het opvangcentrum komen dagelijks 20 kinderen bij de dokters en zusters. Ook is er een eigen laboratorium om snel vast te stellen welke ziekte een kind heeft. Het Rode Kruis ondersteunt hier met medisch personeel en medicatie. 

Weeskinderen

Kinderen, jong en oud, rennen rond op het terrein. Er is een speciaal gedeelte voor weeskinderen. "Dit is onze jongste, ze is niet ouder dan een maand. We hebben haar gevonden, ze is ter vondeling gelegd", zegt een van de verzorgsters die het kindje te drinken geeft. De andere kinderen zitten op de grond en klappen en zingen. Medische hulp voor deze kinderen is meer dan nodig. Malaria en infectieziekten liggen op de loer. Ook cholera komt voor bij kinderen uit de buurt, die ook bij Don Bosco naar school gaan. Ze krijgen de ziekte door verontreinigd water te drinken.

​In een hoekje zit een kindje te spelen met een pop, in haar eentje op een zachte mat. Ze is niet ouder dan drie jaar, maar heeft al heel wat medische hulp nodig gehad. Beide benen zitten in het gips. "X-benen", concludeert de zuster.

Behoefte aan alles

"Om 3000 kinderen te kunnen behandelen, hebben we lang niet genoeg materialen en middelen. Er is behoefte aan medicijnen, aan alles eigenlijk." De kinderen die hier behandeld kunnen worden, hebben geluk, wat niet in heel Congo vanzelfsprekend is. Door het conflict zijn vele faciliteiten verwoest, er is te weinig materiaal of te weinig kennis om mensen goed te behandelen.

Help mee

Deze kinderen heeft het Rode Kruis kunnen behandelen, maar om meer kinderen in Congo te kunnen helpen zijn er meer medicijnen en materialen nodig. Met jouw donatie kunnen we meer kinderen behandelen.​

doneer-nu.png ​​

Liever zelf overschrijven?
Je kunt je donatie ook overmaken naar IBAN NL83 INGB 0000 0068 68 ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.