Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Zwolle Actueel Nieuws Tien EHBO'ers vormen Bike Team Zwolle
1 augustus 2013 |

Tien EHBO'ers vormen Bike Team Zwolle

Tien leden van de EHBO-groep van onze afdeling hebben op 13, 14 en 22 mei met succes aan de training tot Bike Team lid deel genomen. Patrick Biljoen, Silke van der Worp, Rolf Agterhuis, Arjan Riemers, Antoinette Hegeman, Erica Turmel - Donker,  Franciska Schoonhoven, Stijn van Leeuwen, Eric Langevoort en Chafik Chnachi kregen uit handen van politie-instructeurs Hans en Sjoerd op 22 mei hun diploma.

Tijdens de training zijn de cursisten opgeleid om met een mountainbike op een goede en veilige manier snel ter plekke te komen om eerste hulp te kunnen verlenen. Op de eerste avond, 13 mei, is kennis gemaakt met instructeurs Hans en Sjoerd en het fenomeen bike team. Na een stukje theorie is het fietsen ook in praktijk gebracht. Op trainingsfietsen zijn oefeningen gedaan om de fiets te leren kennen, waarna het Engelse Werk is aangedaan. Afsluitend is de noodstop geoefend.

Op dinsdag 14 mei is de hele dag getraind. Eerst weer wat oefeningen met de fiets, zoals de noodstop en de slide. De grote ochtendoefening is doorgebracht op de Veluwe bij Hattem. In het bos
zijn diverse heuvels op- en afgereden in verschillende moeilijkheidsgraden. Een aantal heeft flink moeten afzien en ontdekt dat de conditie wel een stuk omhoog mag. Na de lunch is het onderdeel 'traprijden' aan bod gekomen. Eerst een korte trap, om even te wennen aan het idee dat je met een mountainbike naar beneden kunt terwijl je erop zit. Hierbij gaat het om angsten overwinnen, het is echt durven. Uiteindelijk is het iedereen gelukt om in ieder geval één keer goed naar beneden te gaan. Na deze trap is langs het water bij de Koggelaan het traplopen geoefend waarna de dag is afgesloten met traprijden op de trap bij de Van Karnebeektunnel. Deze dag is voor iedereen pittig geweest en heeft de nodige kneuzingen en blauwe plekken opgeleverd.

Voor de laatste avond, 22 mei, is inbreng gevraagd van de groep. Het leren vallen met de fiets is vooral een wens. Zo gezegd, zo gedaan. Eerst in de dojo, zodat je zacht valt en de techniek goed leert. Aan het eind van de avond is het nog op het gras van Park Eekhout met de fiets geoefend. Toch nog een hele opgave. In de tussentijd is het rijden in de stad aan bod geweest. Hans en Sjoerd zijn beide met vijf deelnemers op pad gegaan langs een route door de binnenstad. Alles werd meegenomen, zodat je gelijk een goed beeld krijgt van hoe het nu eigenlijk werkt. Na afloop heeft iedereen zijn of haar diploma gekregen. Vol goede moed kunnen we op weg naar ingezet worden als bike team.

Het leuke deze avond is de aanwezigheid geweest van Rode Kruis Fototeam fotograaf Sander Croese. Die is helemaal uit Brielle gekomen om van de training foto's te maken. Daardoor hebben wij allemaal ook een visueel aandenken aan deze training.

Bijdrage: Erica Turmel - Donker
Foto: Sander Croese - Rode Kruis Fototeam

 

Zie ook onze flyer EHBO Bike Team Zwole