Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Zwolle Actueel Nieuws Rode Kruisers zonder grenzen… Tour for Life 2011
6 oktober 2011 |

Rode Kruisers zonder grenzen… Tour for Life 2011

 
Lekker even geen Rode Kruis, maar zomervakantie op Camping l’Ideale in Lathuile aan het meer van Annecy (Frankrijk)… In de ochtend van 30 augustus j.l. al vroeg vertrokken voor een bezoek aan Europa’s hoogste berg, ‘Le Mont-Blanc’. Omdat het tegen het einde van het seizoen loopt, is het rustig op de camping. Tenminste, ’s morgens toen we vertrokken…
 
Geheel onverwacht, treffen we bij terugkomst op de camping een Eerste Hulppost van het Nederlandse Rode Kruis aan. Dit moet een grapje zijn…’, was onze eerste gedachte. We besloten op onderzoek uit te gaan. Als we verder kijken, zien we overal wielrenners, honderden tenten, een keukenwagen, een tent ingericht als fietsenmaker, enz. Bijna 700 man extra overnachten er komende nacht op de camping. Een heuse invasie van wielrenners.
 
Zelf actief als Rode Kruisvrijwilliger binnen de regio Nieuwe Waterweg Noord, en afdeling Zwolle  worden we nieuwsgierig: ‘Wat moet een Eerste Hulppost van het Nederlandse Rode Kruis, nu op een Franse camping?’, zo vroegen wij ons zelf af. We liepen naar de Eerste Hulpposttent toe: we treffen 8 geüniformeerde vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis aan. Ze blijken van de regio Westelijke Mijnstreek in Zuid-Limburg te zijn  (Geleen en omstreken) en zijn net aangekomen. Hoewel ze er een lange dag op hebben zitten, maken ze nog altijd een enthousiaste indruk. Ze hebben net hun tentenkamp voor de komende nacht opgezet. Voor de 3e keer begeleiden de Rode Kruisvrijwilligers van de Westelijke Mijnstreek Zuid-Limburg de ‘Tour For Life’, een wielertour waarbij wielrenners door sponsoring geld ophalen voor collega hulporganisatie ‘Artsen Zonder Grenzen’.
 
Hun taak is zorg te dragen voor de eerste hulpverlening tijdens de dagritten waarbij de wielrenners gemiddeld ca. 160 km per dag fietsen. Onder de 8 Rode Kruisvrijwilligers bevinden zich 2 motorrijders, die tijdens de tour eerste hulp kunnen verlenen. Dan zijn er nog 2 vaste hulpposten onderweg, die beiden bemenst worden door 2 vrijwilligers. De overige 2 vrijwilligers houden zich bezig met de logistieke taken, zoals het opbouwen van de tenten voor de volgende overnachting. Tijdens de inzet wordt samengewerkt met fysiotherapeuten, masseurs en een arts. De Rode Kruisvrijwilligers maken lange dagen, de wielrenners doen tot laat in de avond een beroep op hen, zo weten Nol Fortgens (Evenementencoördinator van de Westelijke Mijnstreek Zuid) en zijn collega’s ons te vertellen.
 
Het blijkt een van de ca. 250 inzetten die de afdeling per jaar draait al dan niet in samenwerking met andere regio’s. De andere dag gaat weer heel vroeg de wekker, de eerste teams starten om 07.30 uur in de ochtend. Dus ook voor de Rode Kruisvrijwilligers is de nacht kort. Om onze collega’s  een hart onder de riem te steken, en de wielrenners van ’Tour for Life 2011’ aan te moedigen, besluiten ook wij rond 07.00 uur op te staan. Nog net op tijd om hen te zien vertrekken… Een leuke ontmoeting met onze enthousiaste collega’s uit Limburg.
 
Vincent Wols (Tekst)
Ewoud Beets (Foto’s)
Marriet Verloop.
Heidi Bolks.