Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Zwolle Actueel Nieuws Nieuwe rolstoelbus voor het Rode Kruis afdeling Zwolle
30 juni 2014 |

Nieuwe rolstoelbus voor het Rode Kruis afdeling Zwolle

De afdeling Zwolle van het Nederlandse Rode Kruis heeft een nieuwe rolstoelbus in gebruik genomen. De oude bus voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd, en was aan vervanging toe. Het vastzetten van de hedendaagse rolstoelen was een zwaar en arbeidsintensief karwei voor de chauffeur en de bijrijder.

De rolstoelbus wordt vooral gebruikt voor het vervoer van gasten van het Rode Kruis naar de allerlei (vakantie)bestemmingen in Nederland.
Het Rode Kruis is specialist in vervoeren van mensen met lichamelijke of sociale beperkingen. Deze vorm van ‘sociaal vervoer’ is bedoeld om mensen zoveel mogelijk te blijven betrekken bij het maatschappelijk gebeuren en te voorkomen dat ze in een isolement terecht komen.
Het Rode Kruis afdeling Zwolle heeft jarenlang gespaard voor deze nieuwe bus. De rolstoelbus wordt bestuurd door vrijwillige chauffeurs. Ritten kunnen worden aangevraagd via Christien Torn,  die de taken van de huidige PAM coördinatrice Bep van der Sluis van de afdeling Zwolle gaat overnemen.

Maar ook de EHBO gebruikt de bus voor diensten bij evenementen.
Sinds de oprichting van het Biketeam kunnen ook de mensen uit dit team gebruik maken van de PAM voor het vervoer van hun materieel; zondig kan de huifaanhangwagen er achter meegenomen worden.

De rolstoelbus is geschikt voor gecombineerd personenvervoer. Door moderne technieken, zoals eenvoudig weg te klappen stoelen, zodat er makkelijk een of meerdere rolstoelen kunnen worden geplaatst. En door de elektrisch uitschuifbare rolstoellift, is het voor de vrijwilligers eenvoudiger om onze gasten te vervoeren.
Daarnaast is er natuurlijk vooral veel aandacht besteed aan de veiligheid, zeker van de rolstoelgasten, door goede vergrendelingen.
Met de aanschaf van de nieuwe bus kan het Rode Kruis afdeling Zwolle weer jaren vooruit om al haar activiteiten uit te kunnen voeren.

De sleutels van de nieuwe Rolstoelbus werden op donderdag 19 juni officieel door de penningmeester van de afdeling Zwolle, de heer Ruud Vergroesen,  overhandigd aan de coördinator van de werkgroep PAM, de heer Edwin van der Leije. Deze overhandigde op zijn beurt de sleutels aan Gerrit Wolf, de technische beheerder van de PAM.

Samen met alle chauffeurs werd daarna koffie gedronken met een stukje gebak, waarop de foto van de nieuwe rolstoelbus stond afgebeeld.

Als PAM chauffeur….
draagt u zorg voor het aangepast vervoer van onze gasten van/naar het Rode Kruis gebouw in Zwolle, de vakantieprojecten, zoals het hotelschip de J. Henry Dunant en de vakantiehuizen. Daarnaast worden er regelmatig uitstapjes in het district IJsselland  georganiseerd voor ouderen en mensen met een handicap (o.a. tuincentra, boottocht). U rijdt meestal samen met een bijrijder.
Het in het bezit hebben van een EHBO-diploma is een pre, maar niet noodzakelijk.
Eventueel kan er bij het Rode Kruis een opleiding EHBO gevolgd worden.
 In onze PAM kunnen maximaal 8 personen of 4 rolstoelen vervoerd worden. Nog nooit een rolstoel geduwd? Geen probleem, want voordat wij u op pad sturen, krijgt u een korte opleiding in het veilig gebruik van rolstoelen en het inrichten en gebruik van de PAM.