Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Zwolle Actueel Nieuws Afscheid Welkom Winkel
21 januari 2016 |

Afscheid Welkom Winkel

De burgermeester is er. Er is iemand van het COA, die mooie woorden spreekt. De voorzitter van het Rode Kruis in Zwolle houdt een gloedvol betoog dat ‘iedereen van de wereld is en dat de wereld van iedereen is’ om de recent overleden zanger Thé Lau nog eenmaal en toepasselijk aan te halen. Scholieren van Landstede Zwolle spelen met het publiek een spannend spel met telefoons en verrassende vragen, waarbij de burgemeester en erevoorzitter van het Rode Kruis de onverwachte winnaar blijkt te zijn. Met of zonder enige voorkennis blijft de vraag. De burgervader is erevoorzitter en weet dus van de hoed en de rand. ​

 

Leerlingen van het gastvrije Thorbecke college brengen hapjes en drankjes rond.  En lest best en bovenal: er zijn zo’n 70 vrijwilligers van de Welkom Winkel en de Noodopvang in Zwolle aanwezig die zo’n 1200 vluchtelingen uit den vreemde voorzien hebben van warme winterkleding en een tijdelijk dak boven het hoofd.

Voor hen is het grootste, het allergrootste applaus bedoeld.

Bescheiden
Opvallend is dat maar weinig vrijwilligers de loftrompet over zichzelf willen steken over de inspanningen die zij de afgelopen vier maanden hebben geleverd aan de Brahmsstraat 5 in Zwolle. Kleding aannemen, sorteren op soort, maat en kleur. In dozen pakken, gereed maken voor verzending en ga zo maar door. Soms leek het wat ook wel genoemd wordt monnikenwerk. Het is kennelijk en dus gelukkig maar nog steeds iets vanzelfsprekend: mensen helpen. Ongeacht afkomst, geloof en kleur. Dat is mooi. Mooi en bijzonder. Het gaat waar ook ter wereld alleen maar over mannen, vrouwen en kinderen, die hulp nodig hebben en hulp moeten krijgen. Wie of waar het ook is.  Los van elke politiek.

Dat is de conclusie van dit verhaal. Belangeloosheid is troef.

Hulde
Het is misschien een beetje ouderwets woord – hulde - maar misschien juist daarom van waarde. Hulde aan al die vrijwilligers. En natuurlijk ook hulde aan al die mensen en al die bedrijven en al die sponsors die kleding kwamen brengen of een andere bijdrage gaven. Daarom nog een ouderwets woord dat past bij dank: Chapeau!

Tot slot van dit artikel een mooie anekdote van één van de vele vrijwilligers die de afgelopen maanden de Welkom Winkel heeft gerund. Namen noemen hoeft niet, omdat elke naam staat voor iedereen.

“Het was een bijzonder project. Prettig om te doen. Ik heb mooie mensen ontmoet. Ik heb de planning gedaan en de uitlevering van alle spullen naar de IJsselhallen, waar de vluchtelingen toen werden opgevangen. Daar kijk ik met plezier op terug.

Leuk, fijn en geweldig.“