Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Zoetermeer Wat kunt u doen Word vrijwilliger

Word vrijwilliger

Een organisatie als het Rode Kruis kan niet zonder de inzet van vele vrijwilligers. De plaatselijke afdelingen, dus ook de afdeling Zoetermeer zijn geheel van hun inzet afhankelijk. Zowel bestuurders, coördinatoren als alle andere vrijwilligers doen dit werk geheel belangeloos.
 
Onder Dit doen we kunt u lezen welke activiteiten het Rode Kruis Zoetermeer aanbiedt. Voor vrijwel alle activiteiten kunt u zich aanmelden als vrijwilliger.
 
Eerste hulp
Voordat u ingezet kunt worden als EHBO-vrijwilliger, moet u in het bezit zijn van een EHBO-diploma. Vrijwilligers die dit nog niet hebben, worden door ons opgeleid. Het geeft u in uw dagelijks leven de mogelijkheid hulp te bieden als dat noodzakelijk is. Na het behalen van de basisopleiding kunt u vervolgopleidingen doen afhankelijk van uw interesse. Afhankelijk van die opleiding kunt u dan worden ingezet bij diverse activiteiten en evenementen. De tijdsinvestering is deels afhankelijk van het aanbod aan activiteiten en evenementen. Voor een deel kunt u ook zelf aangeven hoe vaak u beschikbaar bent. Er wordt wel van u verwacht dat u regelmatig herhalingslessen volgt.
 
Hulp bij rampen
Wilt u zich inzetten bij rampen of calamiteiten? Dan kan dat bijvoorbeeld in ons Opvang en Verzorgingteam. Ook hier is het noodzakelijk dat u eerst een opleiding volgt, zodat u weet wat u kunt verwachten en wat er van u verwacht wordt. De inzet is volledig afhankelijk van het ontstaan van noodsituaties. Het kan dus zomaar zijn dat u als vrijwilliger een jaar lang geen inzet heeft. Wel zullen regelmatig bijscholingen en oefeningen worden georganiseerd.
 
Sociale hulp
De activiteiten in het kader van sociale hulp hebben een veel regelmatiger karakter. Bij de ouderensoos assisteert u de leidsters van de ouderensoos bij de activiteiten. Dat kan zijn bij de spelletjes die de bezoekers spelen of bij de handwerkactiviteiten of met een praatje. U wordt ingezet afhankelijk van uw beschikbare tijd en interesse.
 
Diversen
Naast bovenstaande activiteiten heeft het Rode Kruis Zoetermeer vrijwilligers nodig die helpen onze afdeling meer bekendheid te geven. Bijvoorbeeld door bij gelegenheden een informatiestand te bemannen (bijvoorbeeld in het Stadshart of de Dorpsstraat). Daarnaast doet Rode Kruis veel aan voorlichting over haar activiteiten. Niet alleen over wat we in Zoetermeer doen maar ook over wat het Rode Kruis in Nederland doet en in de rest van de wereld. We geven bijvoorbeeld voorlichting over Humanitair oorlogsrecht aan basisscholen.
 
Meer informatie of aanmelden?
Wilt u zich aanmelden of eerst nadere informatie vragen? Neem dan contact op met het bestuurslid Vrijwilligersmanagement en opleidingen dhr. Peter Schoenmakers, 079 3163804 of stuur een e-mail.