Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Zoetermeer Dit doen we Hulp bij rampen SIGMA

SIGMA

Grote ongevallen en rampen komen soms voor, ook in Nederland. De vuurwerkramp in Enschede, de caf├ębrand in Volendam zijn overbekende voorbeelden. De hulpverlening is in zulke gevallen in Nederland goed geregeld. Deze hulpverlening behoort tot de beste ter wereld en zogenoemde Mobiel Medische Teams komen als het moet met de helikopter. Hooggekwalificeerde, professionele hulpverleners geven de best denkbare zorg.
 
Maar als er nu vijftig of meer dan honderd mensen op hetzelfde moment behandeld moeten worden? Ja, ook dan, want dan krijgen zij hulp van vrijwilligers van het Rode Kruis. Groepen van acht goed opgeleide hulpverleners vormen dan de Snel Inzetbare Groepen ter Medische Assistentie (SIGMA). Deze vrijwilligers nemen niet direct medisch werk over. Ze doen voorbereidend werk, assisteren de ambulanceverpleegkundige bij de behandeling, helpen met het transport van gewonden en blijven bij een pati├źnt als die even op vervoer moet wachten. Vrijwillig en toch professioneel.
 
Wilt u zich als vrijwilliger nog verder specialiseren? Dat kan, ook in Zoetermeer. Ook onze EHBO vrijwilligers maken deel uit van een dergelijk team. Bij grote calamiteiten in de directe omgeving, denk bijvoorbeeld aan een zware kettingbotsing op de A-12, zijn de leden van deze teams direct inzetbaar ter assistentie van het reeds aanwezige ambulancepersoneel. Vanzelfsprekend gaat hier een zeer intensieve opleiding aan vooraf.