Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Zoetermeer Dit doen we Hulp bij rampen Bevolkingszorg

Bevolkingszorg


 

Soms moeten mensen tijdelijk hun huis uit, bijvoorbeeld bij grote branden in de buurt. Soms moet er een heel flatgebouw ontruimd worden. Die mensen moeten ergens naartoe. Sommigen gaan naar familie en vrienden, maar anderen kunnen dat niet direct regelen en komen in een opvangcentrum, dat de gemeente inricht in een sporthal, buurthuis of ander gebouw.
 
De gemeente kan in die gevallen een beroep doen op het Rode Kruis. Onze vrijwilligers zijn opgeleid om te helpen bij uiteenlopende taken:
  • Evacuatie
  • Inrichting opvanglocatie
  • Registratie
  • Luisterend oor
  • Zorgen voor eten, drinken, medicijnen, etc.
Of ze kunnen vrijwel de gehele organisatie van het opvangcentrum voor de gemeente opzetten. Het is maar wat de gemeente wil. Tussen Rode Kruis en gemeenten zijn daar tevoren afspraken over gemaakt, die in een officiële overeenkomst zijn vastgelegd. Alles om te zorgen dat ook in moeilijke omstandigheden niemand aan zijn lot wordt overgelaten.

Ik ben veilig

Door de komst van Social Media verspreid nieuws zich tegenwoordig razendsnel. Evacués helpen we daarom om zo snel mogelijk familie en vrienden te laten weten dat het goed met hen gaat. Hiervoor gebruiken we de website www.ikbenveilig.nl.

Haaglanden

Rode Kruis Zoetermeer heeft ongeveer 35 opgeleide hulpverleners. Deze hulpverlening wordt door de Hulpverleningsregio Haaglanden gecoördineerd. Onze vrijwilligers kunnen dus in de hele regio worden ingezet, bijvoorbeeld bij de brand in een seniorencomplex in Rotterdam.