Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Zoetermeer Actueel Nieuws Westland Toertocht 2012
13 februari 2012 |

Westland Toertocht 2012

Op zeer korte termijn heeft het Rode Kruis regio Haaglanden het volgende kunnen realiseren. Een schaatstoertocht welke door vijf schaatsverenigingen gezamenlijk werd georganiseerd van vrijdag 10 t/m zondag 12 februari, in het Westland, werd een groot succes. De schaatsverenigingen zijn:
* Maaslands IJsvermaak
* IJsclub Vlietland – Schipluiden
* IJsclub Eendracht Naaldwijk
* D.V.IJ.C. Vlaardingen
* HARD Gaat-ie De Lier
 


Aan deze toertocht hebben meer dan 12.000 geregistreerde schaatsers meegedaan. Hiervoor moesten zij aan aantal EHBO-ers leveren. Bij de plaatselijke EHBO verenigingen is dit op zeer korte termijn geregeld.
 
Het GHOR Haaglanden heeft besloten dat, gezien de weersomstandigheden het te verwachten aantal bezoekers en de ervaringen uit het verleden met soortgelijke toertochten op natuurijs noodzakelijk was, een SIGMA team preventief in te zetten. Dit team is voor deze gelegenheid samengesteld uit SIGMA leden uit de regio Haaglanden en Holland- Midden. Hierdoor wordt bij een eventuele calamiteit (bijv. diverse schaatsers zakken door een wak in het ijs) de aanrijtijd aanzienlijk verkort. Daarnaast is door de gemeenten gevraagd de SIGMA vrijwilligers aan te vullen met Eerste Hulp verleners uit de pool Evenementenhulpverleners uit de regio Haaglanden. Deze ondersteuning is uiteindelijk geleverd door de afdelingen, Den Haag, Leidschendam en Zoetermeer-Benthuizen. Vanuit onze afdeling zijn er vrijdag 3 en zaterdag 2 evenementenhulpverleners ingezet. In het totaal zijn hier naast de EHBOers 24 Rode Kruis vrijwilligers ingezet.
 


Het was prachtig weer met weinig wind en het ijs was van mooie kwaliteit. Er bestond een grote belangstelling voor de toertocht, vooral op zaterdag. De gemeente Midden Delftland rapporteerde bijna 70.000 schaatsers op het ijs. De preventieve inzet van het SIGMA team en de aanvulling met Evenementenhulpverlener s was dan ook niet voor niets. Er is hard gewerkt en de samenwerking verliep uitstekend. Er zijn meer dan 60 slachtoffers behandeld en 7 slachtoffers met ambulances afgevoerd. De meeste behandelingen waren, wandelletsels, hoofdwonden en botbreuken. Het GHOR en de diverse gemeenten waren zeer tevreden over de geleverde noodhulp van het Rode Kruis.