Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Zeist Dit doen we Sociale Hulp Bijzondere vakanties

Bijzondere vakanties

Ontspannende week
De vakanties, op het Rode Kruisschip of in één van de drie beschikbare hotels, zijn bedoeld voor mensen die, als gevolg van ziekte of een handicap,  niet (meer) zelfstandig op reis kunnen. Ze duren kleine week, van maandag tot zaterdag. De prijzen variëren van  560  tot 750 euro. Er wordt gezorgd voor het vervoer naar en vanaf het vakantieadres. De deelnemers aan deze gesubsidieerde reizen zijn overigens wel gebonden aan de weken die door het hoofdkwartier in Den Haag aan Apeldoorn zijn toegewezen. Het is echter ook mogelijk daarbuiten een vakantie te boeken, maar dan op eigen kosten. 

Hotels
De hotels zijn grote villa's met een omringend landgoed, die door hun eigenaars ooit aan het Rode Kruis zijn geschonken; twee in Rheden - De Valkenberg en De Paardestal - en één in Wezep - IJsselvliedt. Ze zijn ingrijpend verbouwd om ze geschikt te maken voor minder valide gasten. In de hotels kunnen totaal 86 mensen terecht. Ook daar staat hen een gevarieerd programma te wachten; bijvoorbeeld uitstapjes naar de Posbank, Openlucht of Anton Pieck museum, Elburg etc. Bovendien dragen plaatselijke vrijwilligers en soms ook artiesten een steentje bij.  

Hotel De Valkenberg
Op de heuvelrand van de Oost-Veluwezoom werd in 1834 een landhuis gebouwd met uitzicht over de IJssel. Omringd door twaalf hectare bos, prachtige tuinen en velden is het nu een vakantieoord bij uitstek waar u kunt genieten van de omgeving. 
Hotel De Valkenberg ligt op een uitgestrekt landgoed en biedt u volop mogelijkheden tot ontspanning. U kunt erop uit met een gratis leenfiets, of wandelen over de rolstoelvriendelijke paden in de omgeving. Het hotel beschikt over een zwembad, dat geheel toegankelijk is voor mensen met een functiebeperking. De watertemperatuur is 32 graden en de bodem verloopt van 40 tot 110 cm. Dankzij de badlift kan in principe iedereen gebruik maken van het zwembad. 
 
Hotel De Valkenberg biedt plaats aan 35 gasten. De ruime tweepersoonskamers zijn uitgerust met hoog/laagbedden, oproepsysteem en radio en televisie. De meeste tweepersoonskamers hebben een eigen douche en toilet. Deze zijn rolstoelvriendelijk en aangepast voor mensen met een functiebeperking. Alle verdiepingen zijn per lift bereikbaar, ook met een bed of een (elektrische) rolstoel. 
 
Hotel De Paardestal
Hotel De Paardestal ligt op het landgoed van Hotel De Valkenberg. De Paardestal was tot 1995 precies wat de naam zegt: een paardenstal. Na een grondige verbouwing is het nu een eigentijdse accommodatie voorzien alle moderne gemakken. Dankzij de kleinschaligheid straalt het hotel een gezellige sfeer uit. De centrale huiskamer leent zich voor het lezen van een boek of het maken van een praatje. In de eetkamer is een televisie aanwezig. U kunt, net als onze gasten in Hotel De Valkenberg, gebruik maken van de vele mogelijkheden tot ontspanning.
 
De Paardestal biedt plaats aan zestien gasten. Er zijn acht tweepersoonskamers: vijf met hoog/laagbedden en drie met seniorenbedden. Tussen elke twee kamers is een rolstoelvriendelijke douche- en toiletruimte. De kamers zijn uitgerust met een oproepsysteem en een televisie. Door de kleinschaligheid is De Paardestal niet geschikt voor mensen die 24 uur per dag afhankelijk zijn van hun bed en/of die nachtzorg van derden nodig hebben.  
 
Hotel IJsselvliedt
Aan de rand van het Gelderse Wezep ligt het uitgestrekte landgoed IJsselvliedt. Ruim tweehonderd hectare eigen grond, met boerderijen, een prachtige tuin, naald- en loofbos en visvijvers. Een omgeving waarin u bij uitstek kunt wandelen en genieten van overhangende rododendrons, waterwilgen, varens en gele lis. 
Hotel IJsselvliedt beschikt over een tuinhuis met een open haard: de Oranjerie. Voor de liefhebbers is er een snookertafel en een jeu-de-boules-baan. De Oranjerie heeft een omheind terras waar u uit de wind van de zon kunt genieten; ook in het najaar en het vroege voorjaar. In het prieel kunt u  schilderen, tekenen of gewoon van de prachtige tuin genieten. U kunt gebruik maken van de sauna en de zonnebank van het hotel of u laten verwennen in de schoonheidssalon. Het hotel beschikt ook over een internetcafé en een kapsalon. Hotel IJsselvliedt biedt plaats aan 33 gasten. Alle tweepersoonskamers zijn voorzien van een eigen douche, toilet, radio en tv. Bovendien zijn de kamers uitgerust met elektrische hoog/laagbedden en een oproepsysteem. De douche en toilet zijn geheel aangepast aan mensen met een functiebeperking. Alle verdiepingen zijn per lift bereikbaar, ook met een bed of een (elektrische) rolstoel.   
 
 Het schip J Henry Dunant

 
Het schip voldoet aan de eisen en wensen die gesteld worden aan een deskundige zorgverlening. Het schip vaart 41 weken per jaar door Nederland - van Texel tot Maastricht en soms zelfs Antwerpen - en meert elke week twee keer ergens aan om de deelnemers in staat te stellen met de vrijwilligers een stad, dorp of attractie te bezoeken. De gasten worden ondergebracht in tweepersoons hutten. Op de boot is plaats voor 72 gasten. Iedereen kan verzekerd zijn van continue aandacht van een staf van artsen, verpleegkundigen en Rode Kruis-vrijwilligers, die hun gasten een fantastische week willen bezorgen. Ook meereizende mantelzorgers, want er bestaat alle begrip voor het feit dat ook zij wel eens toe zijn aan een ontspannend verblijf. 
 
Belangstelling?
Wie belangstelling heeft voor een geheel verzorgde Rode Kruis-vakantiereis kan contact opnemen met:
het Rode Kruis Apeldoorn: secretariaat@rodekruis-apeldoorn.nl of 
055 - 355 33 40
de vakantiecoördinator Niek Dijsselbloem:  niekdijsselbloem@hetnet.nl of  
055 - 355 77 42