Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Zeewolde Dit doen we Noodhulpteams

Noodhulpteams

Noodhulpteams.jpg​​​

Artikel delen?

Noodhulpteam Zeewolde

In Nederland is afgesproken dat met ingang van 1 januari 2016 per veiligheidsregio een of meer Noodhulpteams beschikbaar zijn. Er zijn 25 veiligheidsregio's in Nederland, die zijn ingedeeld naar bevolkingsdichtheid en risicograad. De veiligheidsregio Flevoland en de provincie Flevoland zijn identiek.
Het samenstellen, trainen en competent houden van een Noodhulpteam is de verantwoordelijkheid van het Rode Kruis. De inzet van een Noodhulpteam is de verantwoordelijkheid van de Gemeente, de GGD en de GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio).
In geval van grootschalige rampen of ongelukken wordt een Noodhulpteam ingezet. Het team is verantwoordelijk voor de opvang van slachtoffers waarbij geen acute levensbedreiging bestaat. Alle andere slachtoffers worden door de reguliere ambulancezorg opgevangen. Kijk eens naar het filmpje over de huidige situatie:
Bekijk video
Het Rode Kruis Zeewolde werkt actief mee aan het operationeel krijgen van Noodhulpteams. Een team bestaat uit acht mensen: een chauffeur die de bevoegdheid heeft om met zwaailicht en sirene te mogen rijden en zeven deskundige EHBO'ers met diverse aanvullende competenties en aantekeningen. Omdat een Noodhulpteam 365 dagen per jaar, 24 uur per dag inzetbaar moet zijn, zijn er nogal wat vrijwilligers nodig voor de provincie Flevoland. Vanuit het Rode Kruis Zeewolde volgde diverse vrijwilligers de opleiding tot lid van een Noodhulpteam. Interesse? stuur een email naar Rob Sudmeijer rsudmeijer@rodekruis.nl