Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Zeewolde Actueel Nieuws MAS Rode Kruis diploma met een goudrandje
1 juni 2016 |

MAS Rode Kruis diploma met een goudrandje

​​​MAS 400.jpg

Rode Kruis diploma met een gouden GGD randje.

Op zaterdag 21 mei ontvingen 6 leerlingen van De Levant een speciaal EHBO diploma van het Rode Kruis. Behalve de basisvaardigheden die bij het diploma horen, waren deze leerlingen ook getraind in het verlenen van noodhulp en in de aansluiting op wat zorgprofessionals doen. Om dat laatste onderdeel onder de knie te krijgen werden de leerlingen op de ambulancepost van de GGD Flevoland in Lelystad getraind en geïnformeerd door ambulancechauffeur Erwin Eijgenbrood.

Stendert van Amersfoort, Amber van den Beld, Sarah Richtering Blenken, Merlijn van Esch, Myrthe Olde Hengel en Jennifer Stam hadden zich in oktober 2015 ingeschreven voor een maatschappelijke stage bij het Rode Kruis Zeewolde.
Zonder uitzondering waren alle leerlingen behoorlijk enthousiast over de samenwerking tussen Rode Kruis en GGD. In Lelystad werden de puntjes even behoorlijk op de ‘i’ gezet van alle handelingen waarin instructeur Rob Sudmeijer van het Rode Kruis hen had getraind.
In de EHBO opleidingen die het Rode Kruis aanbiedt, worden standaard protocollen gehanteerd die ook door ambulance medewerkers worden gebruikt. Tijdens de training onderstreepten de docenten het belang van die standaard procedures. Want, zo merkte Erwin Eijgenbrood op: “Wanneer we van jullie de juiste informatie krijgen, weet het ambulanceteam dat op weg is al waar ze rekening mee moet houden. En dat is super belangrijk.” Dat belang werd nog eens extra onderstreept toen Erwin Eijgenbrood en verpleegkundige Ron Zwanenbrug lieten zien  wat er waarom in een ambulance zit. En wat verpleegkundigen allemaal kunnen voorbereiden op basis van de informatie die ze onderweg naar een noodgeval krijgen. Tenslotte liet Erwin Eijgenbrood hen ervaren wat het is om achterin een rijdende ambulance te moeten liggen of daar je werk als verpleegkundige te moeten doen.

Waar alle leerlingen wel van doordrongen waren, was dat ze op hun fiets op weg naar school niet al die gespecialiseerde middelen, maar wel de vijf belangrijkste dingen bij zich hebben die in de eerste fase van levensreddend handelen nodig zijn: kennis, gezond verstand, twee handen, de kleren die je aan hebt en je telefoon. Zolang ze nog op De Levant zitten heeft de school er –dankzij de maatschappelijke stage van het Rode Kruis- zes goed getrainde deskundigen bij. Hopelijk zijn ze nooit nodig.


Bij de foto:
Staand in de ambulance v.l.n.r.: Jennifer Stam, Sarah Richtering Blenken
Vooraan v.l.n.r.: Amber van den Beld, Erwin Eijgenbrood (ambulancechauffeur en docent), Myrthe Olde Hengel, Merlijn van Esch, Stendert van Amersfoort en Ron Zwannenburg (Ambulanceverpleegkundige en Officier van Dienst Geneeskundig)

Artikel delen?