Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Zeewolde Actueel Nieuws Macedonië
24 augustus 2015 |

Macedonië

Afronding Ambulance project ​

Macedonie.JPG
 

Afronding ambulance project.

"Kijk, daar hebben we het nou allemaal voor gedaan" was de reactie van Carla L'Ortye toen ze achter de ambulance aan reed die zich slingerend een weg omhoog zocht de Macedonische bergen in. Wat startte met een bezoekje aan het lokale Rode Kruis in Ohrid tijdens haar vakantie in 2013, eindigde met de overdracht van een volledig ingerichte ambulance in mei 2015.

Dankzij de formidabele steun van de GGD Flevoland kreeg het Rode Kruis Zeewolde in het najaar van 2014 de beschikking over een zeer goed onderhouden voertuig dat –gezien de afschrijvingstermijn- uit dienst werd genomen. De medische apparatuur van de ambulance bleef echter nog in actieve dienst, dus daar moest het Rode Kruis Zeewolde zelf voor zorgen. Via talloze acties lukte het de vrijwilligers samen met Zeewolders sponsors, ondernemers en bevolking om een zo groot bedrag bij elkaar te krijgen, dat de ambulance opnieuw kon worden ingericht. Verpleegkundigen Hendrik Groen en Ron Zwanenburg en persvoorlichter Eva Doornbos van de GGD Flevoland reden de auto in drie dagen naar Ohrid in Macedonië. Daar gaven de beide verpleegkundigen​ een korte, intensieve training aan de vrijwillige artsen en verpleegkundigen van het Rode Kruis Ohrid.

De ambulance neemt geen deel aan de Macedonische variant van 1-1-2. Het voertuig is vooral bedoeld:

A: als mobiele kliniek voor de bewoners in de bergdorpen voor wie deskundige zorg geen vanzelfsprekendheid is. Waar nodig kan de ambulance de bewoners ook vervoeren naar het ziekenhuis in Ohrid.

B: voor het deskundig vervoer van patiënten van Ohrid naar de hoofdstad Skopje. De ambulance is voorzien van professionele beademingsapparatuur en voldoende zuurstof om die afstand van ruim 240 km. veilig te kunnen overbruggen in situaties waar patiënten continue beademd moeten worden. Maar het Rode Kruis regelt ook het vervoer voor patiënten die niet of onvoldoende verzekerd zijn.

C: als ondersteuning van de strandwachten die gedurende het toeristenseizoen over ruim 60 km. strand waken. Ook wordt de ambulance stand by gehouden bij grote evenementen in de regio.

D: als ondersteuning van het Mountain Rescue Team van het Rode Kruis wanneer verdwaalde, gewonde, onderkoelde of anderszins in de problemen geraakte bergwandelaars uit de bergen gehaald moeten worden.