Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Zeewolde Actueel Nieuws Macedonië - Ambulance voor afdeling Ohrid
26 augustus 2014 |

Macedonië - Ambulance voor afdeling Ohrid

​Rode Kruis Zeewolde en GGD Flevoland organiseren bijzonder project​​

Het Rode Kruis Zeewolde en de GGD Flevoland zetten zich in om in het voorjaar van 2015 een volledig uitgeruste ambulance naar de regio Ohrid in Macedonië te sturen. De GGD Flevoland doneert een ambulance die in november 2014 uit dienst genomen wordt (maar wel een gloednieuwe motor heeft) aan Het Rode Kruis Zeewolde. Die draagt de ambulance –nadat die van alle benodigde materialen is voorzien- op haar beurt over aan de zusterorganisatie in Macedonië.


 

Het Rode Kruis zet zich niet alleen in voor de inrichting van de ambulance, maar ook voor het vervoer ervan naar Ohrid, en om deskundigen van de GGD Flevoland training te kunnen laten geven aan de artsen en verpleegkundigen die van de ambulance gebruik gaan maken.​​​

 


 
Carla_macedonie.jpg 

Ohrid is een druk bevolkte en toeristische regio van Macedonië. Dit land ligt ten noorden van Griekenland en was tot 1991 onderdeel van Joegoslavië. Initiatiefneemster van het project is Carla L'Ortye. Zij bezocht het gebied twee keer. "Door de veelzijdige inzet heeft een ambulance daar een belangrijke sociale functie en hij wordt ook ingezet voor verschillende vormen van spoedeisende eerste hulp. Met het materiaal dat men nu heeft, is dat bijna onverantwoord." De hoop is ook dat door een nieuwe ambulance de aanrijtijd van soms wel drie kwartier bekort kan worden.

 

Het logo van de GGD Flevoland blijft op de ambulance staan. Zowel het Rode Kruis Zeewolde als de GGD Flevoland vinden het van belang dat Nederlandse toeristen die Ohrid bezoeken zich realiseren dat er zorgvuldig met publiek geld wordt omgegaan. Ook de diverse donateurs die aan het project meewerken (waaronder Opel Dealer Broekhuis en B&V-Belettering in Zeewolde) zullen hun support op de ambulance vermeld zien.