Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Zeewolde Actueel Nieuws Hartslag Nu

Hartslag Nu


 
 
 
 
 
​​

2-tekst hartslagnu.jpg 

 
 

Plotseling kan jouw hulp nodig zijn!​

In Nederland krijgt jaarlijks 1 op de 1000 inwoners een circulatiestilstand, ook wel hartstilstand genoemd. Dat betekent ongeveer 15.000 à 16.000 reanimaties per jaar: 300 slachtoffers per week. Bijna 80% van deze circulatiestilstanden vindt plaats bij het slachtoffer thuis.

In de meeste gevallen is het normale hartritme zeer ernstig verstoord. Het gevolg is dat het hart geen bloed meer door het lichaam pompt. Het slachtoffer is bewusteloos en zal overlijden als er niets gedaan wordt. Binnen zes minuten moet zijn gestart met reanimeren (het geven van borstcompressies in combinatie met beademen) én moet –indien nodig- een elektroshock met een Automatische Externe Defibrillator (AED) worden toegediend. Ook na die gouden zes minuten blijven reanimeren én defibrilleren nodig. Bij elke minuut uitstel neemt de overlevingskans met 10% af.

Alle ambulances en politiewagens hebben een defibrillator. Maar zij kunnen in de praktijk -onder andere door het steeds drukker wordende verkeer- meestal niet sneller dan acht tot tien minuten na een melding ter plaatse zijn. Ook de gemiddelde aanrijtijd van de ambulance die op de Adelaarsweg / Bosruiterweg staat is ongeveer acht minuten.

De organisatie HartslagNu.nl brengt -op postcode en bereikbaarheid- alle burgerhulpverleners in kaart die aantoonbaar kunnen reanimeren (zij bezitten bijvoorbeeld het certificaat Reanimeren + AED van het Rode Kruis). Ook alle beschikbare AED's worden in kaart gebracht. Bij een telefonische melding aan 1-1-2 van een hartstilstand stuurt de meldkamer automatisch twee ambulances naar het slachtoffer. Maar ook de burgerhulpverlener die binnen een cirkel van maximaal 1.000 meter van het slachtoffer woont, krijgt op dat moment instructie via een sms-bericht op zijn mobiele telefoon. Hij kan naar het slachtoffer gedirigeerd worden of krijgt de opdracht de dichtstbijzijnde AED op te halen. Een burgerhulpverlener 'wint' het qua tijd bijna altijd van de ambulance, hoewel die vaak één of twee minuten later zal arriveren. Maar dan is de overlevingskans inmiddels wel met 20% toegenomen!

Wie meer wil weten en zich eventueel wil aanmelden, kan naar www.hartslagnu.nl Het Rode Kruis Zeewolde ondersteunt de actie letterlijk en figuurlijk 'van harte' en werkt hierin samen met de GGD Flevoland en de gemeente Zeewolde. Wie een cursus Reanimeren + AED wil volgen, kan zich inschrijven onder de knop 'cursussen'.