Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Westland Dit doen we Sociale Hulp Mantelzorgondersteuning

Mantelzorgondersteuning

Mantelzorg is de hulp die partners, familieleden, vrienden of buren langdurig bieden aan iemand die gehandicapt of ziek is. Vaak is de mantelzorger de kurk waar de zorg op drijft. Winkelen, een bezoekje aan de kapper of een uitstapje met een vriendin/kinderen, dat regel je niet zo makkelijk als je langdurig de zorg hebt voor iemand die gehandicapt of ziek is.

Rode Kruis Westland neemt de zorg even over
Om de mantelzorger toch een moment voor zichzelf te geven kan de ondersteuning mantelzorg van het Nederlandse Rode Kruis in het Westland ingeschakeld worden. Een vrijwilliger komt dan om de zorg voor een paar uur van de mantelzorger over te nemen. Dit kan incidenteel zijn wanneer de mantelzorger bijvoorbeeld een afspraak heeft of er gewoon even tussenuit wil. Het kan ook wekelijks zijn wanneer de mantelzorger een sport of andere hobby uitoefent.

Onze werkwijze
We begrijpen echter wel dat het niet eenvoudig is om de zorg voor een gehandicapte of langdurig zieke aan een vreemde over te laten, ook al is dit maar tijdelijk. We overleggen eerst persoonlijk met de mantelzorger en degene waarvoor de mantelzorger zorgt, om zo te bepalen waar de wensen en onze mogelijkheden liggen. Onze vrijwilligers zijn in staat om voor een paar uur per week de taken van de mantelzorger over te nemen. Ze worden door het Nederlandse Rode Kruis opgeleid. Zij zijn echter niet bevoegd om verplegende of medische zorg te verlenen.

Ervaren vrijwilligers weten precies hoe de zorg voor een gehandicapte of zieke overgenomen moet worden. In principe komt telkens dezelfde vrijwilliger. Zo kan steun geboden worden door iemand die bekend is met de situatie en is er telkens een vertrouwd gezicht in huis.

Meer informatie kunt u krijgen bij Elly van den Bosch via 0174-625702​ of stuur een e-mail.​