Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Westland Dit doen we Hulp bij rampen

Hulp bij rampen

Mocht zich in Nederland een ramp voordoen, dan kan het Rode Kruis duizenden vrijwilligers in korte tijd mobiliseren. Met een sterke verankering in alle delen van de samenleving maken de vrijwilligers de Rode Kruis belofte waar: Het Rode Kruis helpt direct. Ver weg en dichtbij. In nauwe samenwerking met professionele hulpdiensten verlenen onze vrijwilligers direct hulp in noodsituaties. Ook bij grote ongevallen, bijna-rampen en evenementen bewijzen Rode Kruis-vrijwilligers keer op keer hun waarde.

Aangezien de veiligheidsregio Haaglanden de spil is in de hulpverlening bij rampen en grote incidenten sluiten we hier zo veel mogelijk op aan. Net als de veiligheidsregio’s is het Rode Kruis ingedeeld in noodhulpregio’s die geografische gelijk lopen.

Vier kerntaken 
In Nederland heeft het Rode Kruis vier kerntaken in de noodhulpverlening waarmee we de professionele hulpverleningsdiensten ondersteunen. 
  1. Het leveren van medische assistentie op de plaats incident door de Snel Inzetbare Groep ter medische Assistentie (SIGMA). 
  2. Ondersteunen van gemeenten bij het opvang en verzorging van mensen bij bijvoorbeeld evacuaties.
  3. Gemeenten ondersteunen bij verwanteninformatie door betrokkenen te registreren en contacten tussen familieleden te herstellen. 
  4. EHBO bij Evenementenhulp op grootschalige en kleinschalige evenementen.
Voor deze taken krijgt u een goede opleiding aangeboden. Onze opleidingen bestaan uit:
  • EHBO
  • Reanimatie
  • Portofoonlessen voor de goede contacten bij een hulpverlening. 
  • Cursus wandelletsels 
Binnen Taakveld 3 (Noodhulp Nationaal) houden vrijwilligers zich bezig met de eerstehulpverlening. Nieuwe vrijwilligers volgen bij het Rode Kruis een cursus Eerste Hulp of cursus Reanimatie. Deze cursussen krijgt u gratis aangeboden, onder voorwaarden dat u beschikb​aar bent voor noodhulp inzet.
Ook biedt het Rode Kruis vervolgcursussen aan, zodat u bij blijft met de vaardigheden. 
Na het behalen de diploma's kunt u ingezet worden als eerstehulpverlener bij evenementen, begeleiding bij bus- en boottochten of bij de Nijmeegse Vierdaagse. 
Onze vaste les avond is op dinsdagavond van 20.00-22.00. 

Voor inlichtingen over de opleidingen kunt u contact opnemen met Pauline Hansler, via 0174-512255​ of stuur een e-mail
Voor aanvragen Eerst hulp bij een evenementen, sportwedstrijden of begeleiding van bus- en boottochten kunt u een e-mail sturen.