Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Weert Dit zijn we

Dit zijn we

Historie

Uit de archiefstukken werden de volgende feiten opgetekend:
De afdeling Weert en Nederweert van het Nederlandse Rode Kruis werd in 1870 opgericht als  Weerter comité van het Rode kruis. Dit initiatief was een kort leven beschoren, in 1872 al werden er al geen activiteiten meer ontplooid en wellicht is het Weerter comité toen ook opgeheven.
 
In 1911 werd de draad weer opgepakt en in 1913 op initiatief van het Weerter raadslid Eduaard Janssens werd het “Comité Weert van het Neederlandse Roode Kruis” heropgericht. Er waren in die tijd ca 31 leden. Dit had alles te maken met de oorlogsdreiging en de hulp die na het uitbreken van de eerste wereldoorlog aan de Belgische grens nodig was. Het Weerter Rode Kruis heeft aan slachtoffers en vluchtelingen van die oorlog veel hulp verleend. Toen ook werd de transportcolonne opgericht. “De Afdeeling Weert” verleende belangrijke hulp na de ontploffing van een Duitse munitietrein in Hamont in 1918 waarbij vele gewonden vervoerd en verzorgd moesten worden.
 
Einde 1925, begin 1926 hielpen leden van de Afdeling Weert bij de opvang en voedselvoorziening bij de overstromingen bij Grave aan de Maas.
 
Op 29 mei 1928 werd “De Afdeeling Weert van het Neederlandsche Rode Kruis” in de bestuursvergadering opgeheven, vooral door onenigheid in het bestuur.
 
Na een periode van 10 jaar werd op 25 april 1938 werd de “Afdeeling Weert “weer heropgericht, Zij nam de EHBO opleidingen van het Groene kruis over en startte de bloedtransfusiedienst. De transportcolonne kwam weer volop tot leven. In 1939 had de Afdeling 147 leden.
 
In 1953 organiseerde de afdeling Weert voor de slachtoffers van de watersnoodramp een kleding en schoeisel inzamelingsactie.
In 1957 organiseerden vooral vrijwilligers van het Rode Kruis Weert de opvang en verzorging van Hongaarse vluchtelingen naar en op de legerplaats Budel. In 1958 verzorgden zij hier weer de tijdelijke opvang voor repatrianten uit Nederlands Indië.

 
En zo zijn er nog vele activiteiten geweest waar vele mensen uit het Weertse zich met veel idealisme belangeloos voor hebben ingezet.
 

Accommodatie

In 1957 verhuisde de afdeling van de kelders van het toenmalige postkantoor naar een eigen home aan de Boerhaavestraat. Dat vergde een grote financiële inspanning en nog eens toen in 1995 bijna het hele pand herbouwd werd.

Wij beschikken over een eigen geschikte accommodatie voor het houden van bijeenkomsten, vergaderingen en cursussen. Als wij het gebouw niet nodig hebben voor onze activiteiten is het ook te huur voor derden.
U kunt informatie hierover aanvragen via e-mail: info@rodekruisweert.eu.