Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Voorst Actueel Nieuws Zangtheater Silvia
17 april 2016 |

Zangtheater Silvia

Silvia_totaal.jpg

Topprestatie Rode Kruis Voorst voor herhaling vatbaar!
Indrukwekkend Rode Kruis zangtheater Silvia in Galerie Bij Krepel

Op zondagmiddag 17 april was een unieke middag op Landgoed Klarenbeek en wel in de prachtige ambiance van Galerie Bij Krepel. Het Nederlandse Rode Kruis afdeling Voorst presenteerde een zelfgeschreven en gepresenteerd imponerend, indrukwekkend, actueel en vooral uniek zangtheater Silvia voor een volledig uitverkocht concert.

Onder de gasten was de Voorster burgemeestersvrouw, de locoburgermeester Arjen Lagerweij en de afgevaardigde van het district, Schelto van Heemstra (Communicatie en Fondsenwerving).

Alle gasten werden ontvangen met een kop koffie/thee en een Rode Kruis cakeje. Er waren tijdens het optreden momenten dat een traantje werd weggepikt, zo gevoelig was het relaas. Ja, het raakte menig hart.
Het unieke zangtheater is geschreven en geregisseerd door de u welbekende (inter)nationale operazangeres en Bernadette ter Heyne uit het (dorp) Voorst. Het stuk beschrijft de ‘actuele’ situatie van een Rode Kruis vrijwilligster Silvia (Bernadette ter Heyne) die terugkeert vanuit het oorlogsgebied in Syrië en haar leven volledig inzet voor haar medemens in nood.

Silvia_rk_gekleed.jpg

Het stuk begon heel verrassend. De Rode Kruishulp-verleners, Manuel Veldhuizen, Sander van Adrichem en Brenda Berenschot verplaatsten de zingende Silvia door het publiek naar het podium. Toen zij eenmaal besefte waar zij was kwam al ras de vraag om een wijntje. Na een telefoontje richting haar vriendin Dinie (Smallegoor) ging het gesprek over naar dokter Bernhard (de Klarenbeekse huisarts Gijs Smit), haar stille minnaar.

Silvia_talenten.jpg
De tweede akte startte met een talentenjacht waarbij Emma van der Scheer haar lied ‘Sonnambula Ah non giunge’ ten gehore bracht, Brenda Berenschot raakte menig hart tijdens haar presentatie van ‘I dreamed a dream’ en Papillon Boddeke raakte menige gevoelige snaar met zijn vioolpresentatie van het lied ‘Introduction et Rondo capriccioso’.
De Syrische jongen Majd Alali, één van de eerste vluchtelingen in de eerste groep die in Voorst werd opgevangen, vertelde zijn hartverscheurende ervaringen / belevenissen tijdens zijn vlucht naar Nederland, waardoor menig traantjes onder de aanwezigen werd weggepinkt.

Silvia_majet.jpg


Rode Kruis gaf Syrische jonge vluchteling Majd Alali hoop
Na de pauze lag een rood graf, van tulpenbladeren, op het podium. De muziek begon en één voor één kwamen personen in zwart-witte kleding rond het graf lopen. Onder hen ook de nog niet genoemden: Bea Licher, Wim Licher, Auke Klene, Martien Boerkamp, Rene Hilberink en Peter van der Meer. De indrukwekkende piano en viool muziek gaf menigeen wel een kriebelig rot gevoel, wat ook de bedoeling was. Toen de mensen vanuit hun cirkeltje een lijn achter het graf vormden ontwaakte de Syrische jongen, Majd Alali uit het bloemenbladgraf. Het was doodstil in de zaal. En toen was daar weer Bernadette die hoopvol zong. Ondertussen vormde de jongen een Rode Kruis van het tulpenbladerengraf. Ja indrukwekkend, ja, zoals blijkt… het Rode Kruis geeft hoop, gaf Majd Alali in ieder geval hoop. Mede dankzij het Rode Kruis heeft Maijd Alali ondertussen een onderkomen in Den Haag en deelde hij mede dat hij afgelopen maandag zou beginnen met zijn VWO-studie te Den Haag. Dat geeft hem zo een kans rap te kunnen integreren in Nederland. Hij dankte iedereen voor alle steun en niet te vergeten hulp!

Uw steun
De opbrengst van de middag is bestemd voor het Rode Kruis afdeling Voorst, welke nieuwe tenuen voor haar vrijwilligers nodig heeft en ook voor vervanging van de PAM (personeel-, ambulance-, materieel-) voertuig, welke hoog nodig aan vervanging toe is.
Uw bijdrage is natuurlijk ook altijd van harte welkom op bankrekeningnummer NL14RABO0152798471 t.n.v. Rode Kruis Voorst. Uw giften zijn bestemd voor de nodige nieuwe tenuen en PAM-voertuig.

Woord van dank
Het project Silvia is naast alle inzet van Bernadette, mede tot stand gekomen door de medewerking van de familie Krepel van landgoed Klarenbeek, de sponsoren, de donaties, de inbreng en inzet van Dinie Smallegoor, Bert Visser, Bea Licher, Brenda Berenschot, Majd Alali, William van Luttikhuizen, Dries Bosma en Apollo XIV ofwel de voorzitter en zijn zoon Kevin die de verlichting en geluid in handen hadden. Iedereen die op enige wijze betrokken is wordt hierbij van harte bedankt.

Het Rode Kruis geeft hoop met zangtheater Silvia.

Foto's en tekst: Bert Visser

Artikel delen?