Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Voorst Actueel Nieuws Reanimatiepop een tweede leven
23 februari 2014 |

Reanimatiepop een tweede leven

Leven en laten leven!
Rode Kruis Voorst schenkt reanimatiepop aan 4women4kids voor inzet in Tanzania

4w4c_reanimatiepop.JPG Annette Jonkman en Mirjam van Zevenbergen van stichting 4women4kids bij de pop die naar Tanzania afreist en daaromheen de Voorster Rode Kruis leden.


Op vrijdag 14 februari 2014 werd een reanimatiepop van het Voorster Rode Kruis geschonken aan Annette Jonkman en Mirjam van Zevenbergen van de Stichting 4women4kids. De stichting zal de pop inzetten bij reanimatielessen in Tanzania.

Materiaal en kennis te kort

Tanzania is een arm maar trots land met 126 verschillende stammen die gelukkig vreedzaam samen leven. Het leven is daar heel anders dan hier in Nederland. Als zij naar de dokter moeten is dat vaak een voetreis die wel dagen in beslag kan nemen. Ze hebben een schaarste aan de nodige medische materiaal, waaronder bijvoorbeeld ontsmettingsmiddelen. Ze wassen noodgedwongen hun handen nog met as (bacterievrij), hebben geen plastisch chirurgische handschoenen en gebruiken, indien voorradig, plastic (brood)zakjes. Door het grote probleem HIV kunnen bijvoorbeeld slangenbeten, noch schorpioenwonden worden uitgezogen zonder eigen levensrisico. Kortom: een overlevingskans is daar miniem. Krijgt men hartproblemen, dan schiet vaak ook de kennis te kort om te helpen. De pop zal dan ook ingezet worden tijdens instructielessen om de overlevingskans te verbeteren. Kortom proberen het motto ‘Leven en laten leven’ na te streven!

4women4kids

De stichting ondersteunt projecten die gericht zijn op de verbetering van het onderwijs, de gezondheid, de veiligheid en de huisvesting van kansarme (wees)kinderen en vrouwen in ontwikkelingslanden, achtergestelde gebieden of in achterstandssituaties.
In de laatste drie maanden van 2012 zijn de dames afgereisd naar Tanzania. Daar hebben ze, onder andere, het personeel van een tweetal scholen en weeshuizen trainingen over gedragsproblematiek en medische basiskennis aangeboden. Met voor Afrika aangepast lesmateriaal hebben zij, naast alle eerste hulp- en technieken kennis, ook belangrijke onderwerpen behandeld, waaronder: malaria, slangenbeten, brandwonden, noodbevallingen, diarree, uitdroging en infectieziekten. De reanimatielessen aan het begin van de cursus zorgden voor actie, beleving en hilariteit, en zetten daarmee de toon voor de rest van de cursus. Mooie lessen en gesprekken met mensen die snakken naar kennis!
Voor het vertalen van Engels naar Swahili voor een deel van het personeel, is door 4women4kids gedurende die periode dr. Mary Lekule aangenomen. Gaandeweg bleek de vraag naar de African First Aid cursus, ook bij andere organisaties, zodanig dat dr. Mary hier tegenwoordig als zelfstandige haar brood mee verdiend. Een groot succes!

Resultaten

Mooie resultaten zijn ondertussen behaald! Het ziekenhuis bezoek van de kinderen van de weeshuizen is met 50% gedaald, het personeel is beter in staat preventieve zorg te verlenen en zijn zekerder in hun handelen, de kinderen slikken vele kuren antibiotica minder, een grote winst op meerdere fronten, dr. Mary Lekule zet de trainingen als zelfstandige voort waardoor kennis als een olievlek verspreid werd en certificering van de cursus door het Tanzaniaanse Rode Kruis volgde in mei 2013.
Inmiddels zijn de trainingen zo populair dat een tweede trainer zou kunnen starten. Vandaar de zoektocht naar een tweede reanimatie pop, dat ze nu kregen aangeboden van het Voorster Rode Kruis. Fantastisch dit betekent veel voor de medemens.
Aanstaande maart reist Mirjam weer naar Tanzania om nieuwe projecten op te zetten en te ondersteunen. De reanimatiepop vliegt mee!

Informatie en donaties

Voor nadere informatie zie de site www.4women4kids.nl, daarnaast kunt u mailen naar info@4women4kids.nl.
Donaties aan de stichting 4women4kids kunt u overmaken op Rabobank rekeningnummer 102079919.

Foto & Tekst: Bert Visser (Voorster nieuws)