Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Voorschoten Dit doen we Hulp bij rampen

Hulp bij rampen

 


Het Rode Kruis biedt, nationaal en internationaal, na een ramp op verschillende manieren hulp. Zij is snel aanwezig en werkt samen met andere aanwezige hulpdiensten. Zij kan co√∂rdinerende taken bij geneeskundige hulp verrichten. Verder helpt zij contacten tussen familieleden te herstellen en zorgt ze voor onderdak en verzorging van mensen bij bijvoorbeeld evacuaties. 
 
Geneeskundige hulp
Grote ongevallen en rampen komen soms voor, ook in Nederland. De vuurwerkramp in Enschede en de café-brand in Volendam zijn overbekende voorbeelden. De hulpverlening is in zulke gevallen in Nederland uitstekend geregeld. De ambulancehulpverlening behoort tot de beste ter wereld en zogenoemde Mobiel Medische Teams komen als het moet met de helikopter.
Het Rode Kruis levert Snel Inzetbare Groepen ter Medische Assistentie (afgekort: SIGMA).
 
Verwanteninformatie
Als er een ramp gebeurt, weet vaak niemand welke mensen daarbij betrokken zijn, hoe het met die mensen gaat en waar ze zijn. Liggen ze in een ziekenhuis, zitten ze in een opvangcentrum, zijn ze weggevlucht en lopen ze ergens op straat? Of waren ze helemaal niet betrokken en zitten ze gewoon thuis, terwijl de telefoon het niet meer doet? Familie en vrienden in andere plaatsen (en soms in andere landen) willen dat weten en daarom wordt er vaak een telefoonnummer geopend waarnaar men kan bellen.
 
Opvang en verzorging

Soms moeten mensen tijdelijk hun huis uit, bij grote branden in de buurt, bij bomruimingen of bij echte rampen. Die mensen moeten ergens naartoe. De meeste gaan naar familie en vrienden, maar sommigen kunnen dat niet direct regelen en komen in een opvangcentrum, dat de gemeente inricht in een sporthal, buurthuis of ander gebouw.