Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Voorschoten Dit doen we Eerste hulp Jeugd EHBO

Jeugd EHBO

De jeugd-EHBO is in Voorschoten al meer dan 18 jaar een begrip. Elk jaar wordt op bijna alle basisscholen in ons dorp jeugd-EHBO A in het lesprogramma opgenomen. Leerkrachten zien het belang van deze cursus in. Leerlingen leren de basiskennis eerste hulp en hoe dit, indien nodig, in de praktijk uit te voeren. Leerlingen vernemen ook de grondbeginselen van het Rode Kruis: menslievendheid (je bent er voor elkaar), onpartijdigheid (geen verschil tussen kleur, geloof of politieke mening).
 
De cursus bestaat uit 10/12 lessen theorie en aanvullend praktijk. Veel oefenen is belangrijk om handelingen vlot te laten verlopen. De stabiele zijligging is een van de belangrijkste praktijkoefeningen. Kinderen leren hoe te handelen als er iemand dreigt te stikken, bewusteloos raakt of een been breekt. Hoe belangrijk het telefoonnummer 112 is, maar wel weten wat je moet vragen en de situatie kunnen vertellen.
 
Elke school/leerkracht vult de cursus op zijn manier in. Theorie wordt meestal gegeven door de leerkracht en de praktijk door een EHBO-er. Dit zijn dames die al jaren de lessen verzorgen. Ze zijn begonnen toen hun eigen kinderen op de basisschool zaten en vinden het nog steeds belangrijk en plezierig om te doen. Een aantal heeft al kinderen die afgestudeerd en het huis uit zijn. Betrokkenheid bij de school en het belang inzien van verlenen van eerste hulp staat hoog aangeschreven. Dat hulp van ouders zeer welkom is, zal duidelijk zijn. Er kan dan geoefend worden in kleine groepjes zodat verbanden/mitella aanleggen steeds weer herhaald kan worden en de leerlingen vaardigheid op doen.
 
Na de lessen is er een echt examen. Dit wordt afgenomen door mensen met een EHBO-diploma of, in een enkel geval, iemand die jaren les heeft gegeven of werkt op de Eerste Hulp in een ziekenhuis, en daarnaast goed met kinderen kan omgaan en gemotiveerd en bekwaam is om examen af te nemen.
 
Leerlingen gaan 20 minuten examen doen, theorie en praktijk gecombineerd. Daarna wordt er door de examinatoren gekeken of het voldoende is om de leerling te laten slagen. Indien nodig wordt er nog een herkansing gedaan. Regelmatig gebeurt het dat de zenuwen zó'n grote rol spelen dat er blokkades zijn. In een rustig tempo en met een vriendelijke examinator komt het echter goed.
  
Heel soms krijgt een leerling geen certificaat: onverschilligheid, niet genoeg meegedaan in de praktijk, het niet inzien van hulp aan anderen geven, indien nodig, ja, dan ben je niet geschikt om EHBO-er te zijn.
 
Het certificaat is 2 jaar geldig en staat geregistreerd bij het Oranje Kruis. Het is de bedoeling dat  de kinderen na 2 jaar op herhaling gaan maar dat gebeurt eigenlijk nooit. Die illusie hebben we ook niet. Toch is de ervaring dat er wel wat blijft hangen, bijvoorbeeld het koelen van brandwonden en wat te doen bij bewusteloosheid of een bloedneus.
 
Vragen? Neem contact op met de coördinator Jeugd-EHBO  Adrie Ferguson  tel. 071-576 52 29.