Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Venlo Nieuws Rode Kruis Venlo bestaat honderd jaar
8 augustus 2014 |

Rode Kruis Venlo bestaat honderd jaar

Logo RK Venlo 100jaar.jpg 

16 augustus 1914 staat als officiële oprichtingsdatum van de afdeling in de boeken, maar al lang voor deze tijd hielden Venlonaren zich onder de vlag van het Rode Kruis bezig met hulpverlening. Uit de archieven blijkt dat ten tijden van de Frans-Duitse oorlog het eerste comité startte. Na deze oorlog is het eerste comité ter ziele gegaan. Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog was in 1914 de aanzet tot de formele oprichting van de afdeling.  In het begin richtte het Rode Kruis zich voornamelijk op hulp bij rampen en oorlogen en kwam dan ook in de Tweede Wereldoorlog tijdens de bombardementen van Venlo handen tekort. Na de Tweede Wereldoorlog breidde het takenpakket van de afdeling uit. Vrijwilligers zetten zich in bij noodsituaties en diverse evenementen, daarnaast ontstond de sociale hulp met sinds 1953 tochten naar Kevelaer, voor senioren vanaf 75 jaar.

In 1993/1994 en 1995 speelde de watersnoodrampen een grote rol bij de inzetten van de afdeling. Hierbij waren er in 1995 vrijwilligers van 26 januari tot en met 7 februari 24 uur per dag actief. Gelukkig is er sinds de watersnoodrampen van 1993, 1994 en 1995 niet meer op een dergelijke manier beroep op ons gedaan.

 

Momenteel is afdeling Venlo actief bij grote evenementen als de Venloop, het Zomerparkfeest, de thuiswedstrijden van VVV of tijdens Vastelaovond. Maar ook bij kleinere evenementen zijn we desgewenst paraat. Daarnaast willen wij de zelfredzaamheid van mensen vergroten. Zelfredzaamheid is het vermogen van ouderen om hun leven vorm te geven. Zodat zij zoveel mogelijk zelf kunnen doen, maar daar waar dat echt niet kan, ondersteuning vragen en krijgen van anderen of gebruik kunnen maken van hulpmiddelen om hen te ondersteunen. Dit werk zou niet mogelijk zijn zonder de inzet van onze ruim 150 vrijwilligers en de financiële steun van honderden de leden en donateurs.

 

Op zaterdag 16 augustus bestaat de afdeling 100 jaar en vieren dit eeuwfeest  in samenwerking met het Zomerparkfeest.