Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Veenendaal Dit doen we Zelfredzaamheid

Zelfredzaamheid

wagens.jpg

​Alle sociale activiteiten zijn ondergebracht bij het thema Zelfredzaamheid.

Binnen Veenendaal houden ruim 100 enthousiaste vrijwilligers Zelfredzaamheid zich bezig met:

Telefoon- of contactcirkels

Wie merkt het op als er iets met jou aan de hand is? Met de Rode Kruis contactcirkel blijf je niet onopgemerkt. Als deelnemer van de cirkel hoor je bij een groep mensen die op elkaar letten. Dat kan een veilig gevoel geven. Elke dag neemt dezelfde persoon kort contact met je op om te informeren of alles goed gaat. Wordt er niet gereageerd, dan komt er altijd even iemand kijken. Je wordt dus niet zomaar vergeten. Dat geeft een veilig gevoel.

Het Rode Kruis zet samen met buurtbewoners die behoefte hebben aan dagelijks contact een contactcirkel op. Dit is een groep mensen die elke dag even contact heeft met elkaar. Dit is meestal per telefoon, maar het kan ook via social media. De cirkel heeft een alarmerende functie en voorkomt dat het onopgemerkt blijft als er iets met iemand aan de hand is. De deelnemers bellen elkaar elke dag in een vaste volgorde, zodat ze steeds door dezelfde persoon gebeld worden. Dat klinkt vertrouwd.

De contactcirkel wordt ook gebruikt als alarmeringssysteem tijdens risicovolle situaties. Denk bijvoorbeeld aan een (aankomende) hittegolf. Via de cirkel worden dan tips en adviezen gedeeld om soms levensbedreigende situaties te voorkomen, zoals uitdroging. Of je hoort via de contactcirkel dat er in jouw buurt iets aan de hand is, bijvoorbeeld hoogstaand water of een gaslek; dan kun je op jouw beurt helpen door de buren te waarschuwen. Zo helpen wij elkaar in moeilijke tijden.

Sociaal vervoer

Onze afdeling beschikt over een tot liggend vervoer omgebouwde ambulance, een PAM voor personen (met en zonder rolstoel) en materiaal vervoer. Daarnaast beschikt de afdeling over diverse vrijwilligers welke vervoer naar ziekenhuis, uitvaart, vakanties, enz. met hun eigen auto doen.

Overige sociale activiteiten

Vele vrijwilligers helpen mee bij bejaardentehuizen tijdens het rolstoelwandelen en bij handvaardigheidsactiviteiten.

Wilt u meer informatie over één van bovenstaande zaken, neem dan contact op met ons bestuurslid Zelfredzaamheid, Hein Wezenberg.​​