Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Veenendaal Dit doen we Sociale Hulp

Sociale Hulp

Het bieden van sociale hulp ("taakveld 2") is een onderdeel van het Nederlandse Rode Kruis afdeling Veenendaal. De vrijwilligers zetten zich vooral in voor eenzame, zieke (oudere) medemensen en voor verstandelijke gehandicapten en mensen met een niet aangeboren hersenletsel.

Sociale Hulp bestaat uit een groep van ± 100 vrijwilligers die verschillende activiteiten doen, zoals het begeleiden van mensen naar ziekenhuis en/of poli, het doen van  kleine klusjes b.v. een lamp ophangen, tv instellen en ze doen boodschappen voor of samen met de mensen of deze mensen met regelmaat thuis bezoeken. (Bv. Wekelijks, één keer per twee weken of maandelijks).

Creatieve activiteiten

Voor  SWV ( Stichting Welzijn Veenendaal) en de Engelenburgh verzorgen zij wekelijks creatieve activiteiten. Twee keer per jaar wordt er een bazaar georganiseerd waar de gemaakte creatieve dingen, een collectie fraaie handwerken, van kaarten, babykleertjes, sokken, sjaals, poppen en hebbedingetjes tot prachtige tafelkleden worden verkocht. Verder worden deze gemaakte artikelen ook op locatie verkocht.

Rolstoelwandelen

Maandelijks is er rolstoel wandelen met bewoners van Zorgcentra ’t Boveneind en De Engelenburgh. Bewoners mogen zelf bepalen waar de rolstoel wandeltocht heen gaat. B.v. het stadspark, de surfvijver of  het dorp in voor een boodschap. Onderweg wordt er gezellig koffie of thee gedronken. 

Uitje

Sociale Hulp organiseert elk jaar een uitje.   Zowel ouderen als mensen die slecht ter been zijn kunnen hierbij mee. Er wordt een speciale bus gehuurd waardoor rolstoelrijders meekunnen. Zoals  b.v.  een toertocht door de Betuwe met aansluitend een boottocht op de Linge, naar de bloeiende bollenvelden, uitje met als thema  “Terug naar Vroeger” of het Pluimveemuseum in Barneveld. Ieder jaar ergens anders heen.

Vrijwilligersbijeenkomsten

Voor de vrijwilligers zelf wordt er elke maand een bijeenkomst georganiseerd. Zo zijn er bijvoorbeeld gastsprekers, o.a. over verschillende onderwerpen die ze tegen kunnen komen in hun werk, maar ook niet aan het vrijwilligerswerk gerelateerde onderwerpen, de vrijwilligers kunnen hun eigen ervaringen met elkaar uit wisselen. Verder bestaat de mogelijkheid tot het volgen van cursussen, welke van belang zijn voor het vrijwilligerswerk.

Telefooncirkel

Sociale Hulp houdt zich verder bezig met 2 telefooncirkels. Door middel van deze cirkels bellen een aantal mensen elkaar  dagelijks op, op een vast tijdstip. Vaak zijn deze mensen alleen (eenzaam) of kunnen moeilijk hun huis uit, waardoor de kans op een isolement groot is. Door de telefooncirkel houden ze contact met mensen en voelen zich hierdoor veiliger.
Twee maal per jaar organiseert Taakveld 2 voor deze groep mensen een gezellige middag/ochtend  zodat zij ook weten welke stem  bij welk gezicht hoort. 

Inlichtingen:

Heeft u interesse om als vrijwilliger bij Sociale Hulp aan de slag te gaan, of wilt u meer informatie, dan kunt u voor inlichtingen contact opnemen met de coördinator:
Mevr. van Manen tel. nr.: 0318-513 143

Voor meer informatie over de telefooncirkel kunt u contact opnemen met:
Mevr. T. van Laar tel.nr. 0318 – 518 367