Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Veenendaal Dit doen we Hulp bij rampen

Hulp bij rampen (Sigma)

Het SIGMA-team is een team vrijwilligers die professioneel is opgeleid door de ambulancedienst RAVU. Zij zijn inzetbaar bij grote ongevallen, rampen en calamiteiten waarbij er nauw samengewerkt wordt met ambulanceteams en het Mobiel Medisch Team (Traumateam). Samen vormen zij de Geneeskundige Combinatie.
Tijdens een inzet staat de SIGMA onder aansturing van de GHOR: Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen van de VRU: Veiligheidsregio Utrecht.

De Geneeskundige Combinatie wordt ingezet als er behoefte is aan veel hulpverleners en een hoop hulpverleningsmateriaal. Denk hierbij een de vuurwerkramp in Enschede uit 2000 en de vliegtuigcrash van Turkish Airlines uit 2009.

Opleiding

Om als SIGMA-lid inzetbaar te zijn dient er eerst een uitgebreide opleiding gevolgd te worden. Dit is de zogenoemde HOC-opleiding. HOC staat voor Hulpverlening bij Ongevallen en Calamiteiten. De Opleiding wordt in de regio Utrecht gegeven door de ambulancedienst RAVU in samenwerking met praktijktrainers van de SIGMA.

In de opleiding komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals:
 

Algemeen deel

 • Organisatie van het rampterrein
 • Geneeskundige uitrusting
 • Communicatie en psychosociale (na)zorg
 • Verbindingen 

Medisch assisterend deel

 • Anatomie en de fysiologie van de vitale functies
 • Methodisch handelen (het volgens protocol benaderen van een (trauma)slachtoffer)
 • Diagnostisch handelen (het uitvoeren van bepaalde controles, zoals de bloeddruk en saturatie)
 • Medisch assisterend handelen (klaarmaken van een infuus en medicatie, klaarmaken van zuurstof en toedienen, voorbereiden en assisteren bij intubatie)
 • Immobilisatie
 • Bevrijding en vervoer
 • Traumatologie

Praktisch

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor het praktische deel. De praktische vaardigheden worden veel geoefend en er zal worden geoefend met de ambulancedienst. Een SIGMA-lid wordt geleerd hoe deze een (trauma)slachtoffer moet benaderen volgens de ABCD-methode en hierbij de controles moet uitvoeren. De samenwerking met het ambulancepersoneel hierin is essentieel en hierop wordt veel geoefend.

Na de HOC-opleiding is een SIGMA-lid direct inzetbaar. Om bevoegd en bekwaam te blijven volgt een SIGMA-lid één keer per maand een herhalingsles. Gegeven door ambulancepersoneel van de RAVU. Daarnaast zijn er verschillende keren per jaar trainingsdagen, waarbij de samenwerking met het ambulancepersoneel centraal staat in het behandelen van een (trauma)slachtoffer binnen het gewondennest.
Daarnaast zijn er verschillende (grote) oefeningen samen met brandweer, ambulance, Mobiel Medisch Team, politie en defensie.

Materiaal

Tijdens een inzet van de Geneeskundige Combinatie is er grote behoefte aan hulpverleningsmateriaal en hulpverleners. Het SIGMA-team heeft hiervoor de beschikking over twee bussen met aanhangers en een rolcontainer. In de voertuigen zit voldoende hulpverleningsmaterialen om de eerste uren na een ramp hulp te kunnen verlenen. Daarnaast beschikt de SIGMA over een opblaasbare tent. Deze tent is inzetbaar als gewondennest. De tent is snel opzetbaar en kan verwarmd en gekoeld worden. Hierdoor kan er onder alle weersomstandigheden in de tent gewerkt worden.

De bovengenoemde materiaalsets zijn op verschillende plaatsen in Nederland verspreid. Voor de provincie Utrecht zijn de standplaatsen: Utrecht, Woudenberg en Woerden.

Inzet SIGMA-team

Elke SIGMA-lid draagt een pager bij zich waarmee het SIGMA-team wordt gealarmeerd. Na een alarmering moet een SIGMA-lid binnen 30 minuten op de opkomstplaats aanwezig zijn. Zodra en SIGMA-team gevormd is kan de SIGMA uitrukken naar het incident.

Een SIGMA-team bestaat uit een teamleider, chauffeur en uit minimaal 8 SIGMA-leden. Afhankelijk van het soort en grote van het incident kunnen er meerdere SIGMA-teams worden ingezet.

Bij aankomst op de plaats incident overlegd de Teamleider met de Officier van Dienst Geneeskunde of er een gewondennest in de vorm van de SIGMA-tent opgezet moet worden, of dat de SIGMA-leden het ?veld? ingestuurd worden.
Wanneer er een gewondennest is ingericht worden de zwaar gewonden slachtoffer hier naar toe gebracht. In het gewondennest werken ambulanceteams, een SIGMA-team en eventueel een Mobiel Medisch Team samen om de slachtoffers vervoersgereed te maken, waarna ze naar het ziekenhuis vervoerd kunnen worden.

Pratijkvoorbeelden

Dit zijn SIGMA inzetten van de afgelopen tijd waarvoor SIGMA-leden zich hebben ingezet of aan hebben deelgenomen.

Operationele oefening Bunnik
We hebben van de Gemeente Bunnik  officieel vergunning gekregen om gecombineerd met de open dag van de brandweer Bunnik een operationele oefening te houden. Er zullen die dag veel bezoekers zijn op het terrein;
een mooie gelegenheid dus om te laten zien wat SIGMA is en doet.
Om optimaal te kunnen oefenen zal ons oefenterrein worden afgezet.
Deelnemers aan de oefening zijn: CGV, HGN, OvDG en SIGMA.

sigma1.jpg

Inzet SIGMA Utrecht
Het programma van die dag:
Vertrek:  8.30 uur
Aankomst: Brandweer kazerne Rhenen 9.00 uur
In ontvangst nemen: lunchpakketten en consumptiebonnen
Vertrek naar evenemententerrein: aan de Veerwei te Rhenen tussen 9.15 en 9.45 uur
Start Spektakeldag: 10.00 uur
Aktie: Opbouwen gewondennest, ontvangst bezoekers en vragen beantwoorden
Einde Spektakeldag: 15.00 uur (einde demonstraties om 14.00 uur)

sigma2.jpg

Deelnemende organisaties:Brandweer Rhenen-Achterberg, Veenendaal,Amerongen en Wijk bij Duurstede, Defensie nationale reserves en Luchtmacht, Prorail incidentregie, Regiopolitie en KLPD Driebergen, Ambulances, UMC Radbout, Sanquin bloedbank, EHBO en Lotus uit Rhenen, Hoovos uit Amerongen, Holmatro redgereedschap, Van Amerongen berging, en Sigma Utrecht.


Erehaag voor slachtoffers MH17
De indrukwekkende erehaag van de brandweercollega’s uit de posten Vianen en Hagestein heeft bij veel SIGMA collega’s het gevoel losgemaakt ook iets gelijkwaardigs te willen doen als eerbetoon voor de slachtoffers. Hieruit is het idee geboren om bij de laatste stoet met rouwauto’s een laatste eerbetoon te geven aan de slachtoffers van de vlucht MH17. Dit eerbetoon kan plaatsvinden op vrijdag 25  en zaterdag 26 juli er zijn 2 plaatsen langs de route binnen de provincie Utrecht. Locatie Vianen en  Locatie Maartensdijk.

sigma3.jpg

Inlichtingen:

Heeft u een EHBO diploma en reanimatie dan kunt u dit werk ook gaan doen.
Voor inlichtingen kunt u contact opnemen met Dhr. Glas tel. nr.: 0488-441147 of email:
werving@sigmautrecht.nl

Neem ook eens een kijkje op de site van SIGMA Utrecht.