Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Utrechtse Heuvelrug Nieuws Koninklijke onderscheiding voor Joke Vervat- van den Berg en Mieke Zonneveld-van Buiten
26 april 2016 |

Koninklijke onderscheiding voor Joke Vervat- van den Berg en Mieke Zonneveld-van Buiten

​​

 

Onder belangstelling van ruim 200 gasten sprak Burgemeester Naafs de 10 aanwezige decorandi van de gemeente Utrechtse Heuvelrug toe. Hij vertelde dat in heel Nederland op deze dag voor Koningsdag 2700 mensen worden onderscheiden. Ook de gemeente Utrechtse Heuvelrug vindt het een belangrijke dag, omdat op deze dag mensen in het zonnetje gezet worden die zich al vele jaren inzetten voor de samenleving. De koninklijke onderscheiding is een eerbetoon aan hen die zich op een bijzondere wijze hebben onderscheiden.

 

Zichtbaar ontroerd nam Joke Vervat plaats aan de tafel waar familie, vrienden en leden van het Rode Kruis Utrechtse Heuvelrug al klaar zaten. Ze was naar landgoed Zonneheuvel gelokt door haar schoondochter om met een brunch te vieren dat er een prijs gewonnen was van de Postcodeloterij. Joke Vervat beleefde haar 'Hollywood-momentje' toen de burgemeester haar de versierselen opspelde die behoren bij het Lidmaatschap van de Orde van Oranje-Nassau.

 

'Wie kent haar niet als gezicht van het Rode Kruis bij evenementen in onze gemeente" ?" Vroeg de heer Naafs zich hardop af. 24 jaar geleden kwam zij voor het eerst voor op de lijst als helpster bij de colonne. Ze heeft daarna verschillende taken voor het Rode Kruis vervuld: ze was actief als bestuurslid met de portefeuille bijzondere vakanties, zette zich in voor sociale hulp en voor vele evenementen. En nog steeds is ze actief als chauffeuse, voor evenementenhulp en als verantwoordelijke voor het beheer van het Rode Kruispand aan de Dennenhorst in Driebergen. Verder werden geroemd haar dienstvaardigheid en haar inzet en enthousiasme om scholieren te trainen in EHBO. De burgemeester sloot af met de woorden "haar specialisme  is overweldigend'.

 

Zijne Majesteit de Koning heeft het ook behaagd om Mieke Zonneveld- van Buiten op te nemen in de Ridderorde. Zij was voorgedragen voor een veelheid aan vrijwiligerstaken voor het Rode Kruis en de Voedselbank. Mieke heeft zich onder meer ingezet voor bestuurswerk, voor opvang voor crisisopvang, voor opvang van hulpbehoevenden en voor bingo avonden in Doorn. Sinds de oprichting in 2009 is zij heel actief geweest voor de voedselbank in Doorn. Burgemeester Naafs kenschetste haar als een initiator en goed bereikbare contactpersoon met een warm hart. Een echte doener in de uitvoering. Met haar verantwoordelijke en zakelijke opstelling wist ze ook lastige situaties zoals klachten goed op te kunnen lossen. "Van dit soort inwoners kunnen we er nooit genoeg hebben".

 

Het was een gedenkwaardige bijeenkomst waar we goede herinneringen aan bewaren.​

Artikel delen?