Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Utrecht Actueel Nieuws Syrische vrijwilligers op bezoek
27 juni 2013 |

Syrische vrijwilligers op bezoek

Syrië heeft dagelijks te maken met hevig geweld. In 2011 startten de onlusten in Syrië, in navolging van de protesten in andere Arabische landen.
Sindsdien liggen de Syrische overheid en gewapende groeperingen met elkaar in de clinch. Inmiddels zijn er honderden slachtoffers gevallen onder burgers en de verschillende partijen die meedoen aan de gevechten. Duizenden mensen zijn vanwege het geweld gevlucht.
Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen over de slachtoffers van het geweld in Syrië en biedt hulp. Sinds het begin van het conflict werken de Syrische vrijwilligers van de Syrische Rode halve Maan keihard om gewonden te helpen. Meer dan 10.000 opgeleide vrijwilligers doen dit dag in dag uit met gevaar voor eigen leven.
De president van de Syrische Arabische Rode Halve Maan, dr. Abdul Rahman Attar,  was op bezoek in Nederland. Tijdens de ledenraad op 8 juni heeft Hare Koninklijke Hoogheid prinses Margriet, het Kruis van verdienste uitgereikt aan dr. Attar. Klik hier voor meer informatie

Samen met de president van de Syrische Arabische Rode Halve Maan zijn twee Syrische vrijwilligers meegekomen. Op maandag 10 juni waren zij op bezoek bij het Rode Kruis Utrecht Midden.
 De twee vrijwilligers, Batoul Nayouf en Reem Samaan, werden ontvangen door Martijn van de Ven, de directeur. Eerst stond er een presentatie op het programma door de Syrische hulpverleners over de hulpverlening door de Syrische Rode Halve Maan in Syrië, wat door het geweld vaak in zeer moeilijke en gevaarlijke omstandigheden moet plaatsvinden. De hulpverlening bestaat uit het verlenen van Eerste Hulp, psycho-sociale hulp en gezondheidszorg zoals inentingen en verstrekken van insuline aan diabetespatiënten. De presentatie was erg indrukwekkend.
 
 Batoul: “Niet zelden zijn we doelwit van sluipschutters.”
 
Reem: “Ik vraag niet: bij welke partij hoor jij. Ik vraag: hoe kan ik je helpen?”
 
Na de presentatie zijn twee vrijwilligers van het Rode Kruis Utrecht Midden in gesprek gegaan met de Syrische vrijwilligers, Fred van de Star (EHBO hulpverlener) en Ria van Heerden (coördinator Tracingteam) om ervaringen met het vrijwilligerswerk uit te wisselen.
 
Het was een zeer interessant bezoek en erg leuk om de vrijwilligers te ontmoeten en te spreken over de het vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis en Rode Halve Maan en over de verschillen tussen Syrië en Nederland.
 
Voor het persoonlijke verhaal van Batoul Nayouf klik op de volgende link: