Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Utrecht Actueel Nieuws Rode Kruis opent giro 5125 voor Centraal Afrikaanse Republiek en Zuid-Soedan
17 februari 2014 |

Rode Kruis opent giro 5125 voor Centraal Afrikaanse Republiek en Zuid-Soedan

​Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen over het toenemende geweld en aantal slachtoffers in de Centraal Afrikaanse Republiek en Zuid-Soedan. De toename van het etnische en religieuze geweld in beide landen zorgt voor duizenden slachtoffers en honderdduizenden vluchtelingen. Er is dringend behoefte aan medische zorg, voedsel, onderdak en schoon drinkwater. Het Rode Kruis heeft rekeningnummer IBAN 5125 geopend voor noodhulp in beide landen (NL02INGB0000005125). Help ook!

Centraal Afrikaanse Republiek

Afgelopen weekend heeft het Rode Kruis zo'n 50 lichamen gevonden in het gebied rond Bossembele, Boyali en Boali en begraven in het noord- westen van het land. Volgens een schatting van de Verenigde Naties zijn inmiddels meer dan 900.000 mensen op de vlucht in de Centraal Afrikaanse Republiek. Meer dan de helft daarvan verblijft in de hoofdstad Bangui. Ook op het platteland zijn de noden hoog. Ziekenhuizen hebben te weinig medicijnen, er is een ernstig tekort aan voedsel en scholen zijn gesloten. Vluchtelingen hebben vaak geen toegang tot onderdak of sanitaire voorzieningen. Het Rode Kruis maakt zich ernstige zorgen over het welzijn van de vluchtelingen en roept de autoriteiten en de internationale strijdkrachten in het land op om onmiddellijk actie te ondernemen om het geweld tussen de verschillende gemeenschappen te beëindigen.

Zuid-Soedan

In december braken er gevechten uit in de hoofdstad Juba en al snel verspreidden deze zich over andere delen van het land. Als gevolg van dit toenemende geweld zijn er in de afgelopen maand bijna een half miljoen mensen hun huizen ontvlucht. Tienduizenden vluchtten naar buurlanden, waaronder Oeganda, Kenia, Ethiopië en Soedan. Er is grote behoefte aan voedsel, schoon drinkwater en onderdak. Chirurgische teams van het Rode Kruis verlenen traumazorg aan gewonde patiënten en ziekenhuizen in Juba en Bentiu zijn voorzien van medicijnen, maar er is nog veel meer hulp nodig om vluchtelingen van eerste levensbehoeften te voorzien.

6868 blijft open voor Syrië

Het rekeningnummer 6868 voor hulp aan de slachtoffers in Syrië blijft open en onverminderd van kracht. Ook hier is nog altijd een zeer grote behoefte aan hulp.