Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Twenterand Dit doen we Eerste hulp Informatie over AED project

Informatie over AED project

Elke week worden 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Dit kan iedereen overkomen. Op dit moment overleeft maar 5 tot 10 procent van de slachtoffers. Dat zijn schrikbarende cijfers. Snelle en doeltreffende hulp van omstanders is van levensbelang. Als omstanders weten wat ze moeten doen dan stijgt de overlevingskans naar 50 tot 70 procent. Het aanleren van de benodigde handelingen en het bedienen van de AED is in 3 tot 4 uur aan te leren .

Om dit in Vroomshoop ook mogelijk te maken is Ambulance Oost met financiële hulp van de Provincie Overijssel , Menzis zorgverzekeraar, Gemeente Twenterand en Het Nederlandse Rode Kruis  afd. Twenterand een lekenhulpverleningsproject gestart.

In dit project kunnen in Vroomshoop alle inwoners boven de 16 jaar een gratis reanimatiecursus volgen om te kunnen reanimeren en enkele tientallen vrijwilligers om de AED te leren bedienen. Daarnaast wordt er een systeem opgezet om in geval van een hartstilstand, naast het sturen van een ambulance, ook gecertificeerde vrijwilligers via de meldkamer van Ambulance Oost te alarmeren.
 
In Vroomshoop is inmiddels een AED commissie namens Het Nederlandse Rode Kruis afdeling Twenterand opgericht. Deze commissie is van mening dat er in ons dorp minimaal 15 AED's aanwezig moeten zijn die dag en nacht te bereiken zijn, zodat men (mensen die de opleiding willen volgen) binnen enkele minuten een slachtoffer van bijvoorbeeld een hartritmestoornis adequaat kan helpen, en wellicht hun leven kan redden. De overlevingskans wordt hiermee in gunstige omstandigheden namelijk met maar liefst 75% verhoogd!

De Gemeente Twenterand schenkt aan elke woonkern een complete AED met opbergkast, draagt de financiële lasten van alle promotiemateriaal en de opleidingskosten van de inwoners voor reanimatiecursussen en een aantal voor de opleiding voor het bedienen van de AED.
 
De aanschafprijs van een AED inclusief wandkast (vandalisme proof) is ongeveer € 2800,-. Wij menen er minimaal 15 te moeten aanschaffen,.. MAAR ……. elke AED méér, verhoogt de kans op overleving omdat je met meer AED's eerder met een AED ter plaatse zult zijn.