Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Twenterand Dit doen we Eerste hulp aed nieuws

aed nieuws

Postcode Geerdijk doorgevoerd

De postcodewijziging voor de Geerdijk is inmiddels doorgevoerd in het systeem AED Alert. De deelnemers aan de lekenhulpverlening kunnen nu hun postcode wijzigen en deze zal dan worden verwerkt en opgenomen worden in het systeem.

Drie AED's in Vroomshoop geplaatst

Afgelopen weken heeft de werkgroep AED project Vroomshoop, drie AED's geplaatst.
Er zijn AED's opgehangen bij de Hervormde Kerk, Fysiotherapie 'De Haere' en de Pinkstergemeente.
Deze AED's zijn aangemeld bij het Lekenhulpverlening en AED-Alert.
Het is van groot belang, dat personen die in het bezit zijn van een reanimatie en/of AED bediende certificaat, zich aanmelden bij Lekenhulpverlening of AED-Alert, zodat Vroomshoop nog hartveiliger wordt.

Twee extra AED's voor Daarlerveen

Begin vorig jaar is er een AED geplaatst in Daarlerveen. Al direct bestond er binnen het Plaatselijk Belang de wens om er minimaal 1 AED bij te hebben, om zo aan beide kanten van het kanaal een AED te hebben. Het Plaatselijk Belang is er samen met de werkgroep AED in geslaagd om niet 1 maar 2 extra AED's aan te schaffen. Deze AED's komen te hangen bij Installatiebedrijf Huisman aan de Nieuwstraat en bij Bouwbedrijf Karsten aan de Nonkeswijk.  Met de drie AED's hebben we nu een goede dekking wat AED's betreft in Daarlerveen.
 
Alleen AED's zijn niet voldoende en daarom mogen we allemaal ook trots zijn dat er ruim 50 inwoners in Daarlerveen dit jaar de herhalingscursus AED/reanimatie hebben gevolgd. Velen van hen hebben zich ook aangemeld voor de lekenhulpverlening en kunnen, wanneer het nodig is, opgeroepen worden door middel van een SMS bericht. De praktijk heeft inmiddels uitgewezen dat dit systeem ook in Daarlerveen goed werkt.
 
Iedereen die in het bezit is van een geldig AED/reanimatie certificaat kan zich aanmelden via http://www.lekenhulpverlening.nl/ om ook lekenhulpverlener te worden. Hoe meer mensen zich hiervoor opgeven des te groter is de overlevingskans voor onze medemens.
 
Werkgroep AED Daarlerveen
Hermien Bakhuis
Mark Hekman
Marjolein Hagedoorn
Gerwin Evers

Provi en Colpro kopen samen een AED

Provi, het bedrijf in reinigingstechnieken, heeft vorige week een AED geplaatst aan hun gevel aan de Afrikaanlaan 5 in Vroomshoop. Samen met de overburen Colpro, het bedrijf in elementenbouw gehuisvestigd aan Afrikalaan 2, hebben ze de handen in één geslagen en samen een AED gekocht.
Provi en Colpro zijn daarmee de eerste bedrijven in Vroomshoop die meewerken aan het project Stimulering Lekenhulpverlening Platteland Twente.
Ook ziet Provi het belang in, dat er veel mensen moeten worden opgeleid om mensen met een hartstilstand te kunen helpen. Daarom heeft Provi een aantal mensen binnen hun bedrijf, deel laten nemen aan de cursus reanimatie + AED bediende, zodat ze het slachtoffer op een goede manier kunnen helpen, mocht dit nodig zijn.
Website; Provi en Colpro

Geerdijk Nieuwe Postcode 

Per 1 september is de Geerdijk zelfstandig geworden en heeft daardoor een nieuwe postcode gekregen. Tijdens de cursus werd er de vraag gesteld of het alarmeringsysteem de postcode wel kent.
Na telefonisch contact gehad te hebben met AED-alert, heeft AED-alert, omdat het toch wel een heel technisch verhaal is, het één en ander op papier gezet.
Hieronder de uitleg van AED-alert.
 
Omdat het systeem AED Alert gebruikt maakt van o.a. een TNT database gebaseerd op kadastrale gegevens kan het zijn dat alhoewel de nieuwe postcode reeds is doorgevoerd in de gemeente het nog enige tijd duurt voor dit administratief in het kadaster / TNT database verwerkt is.
Alhoewel in sommige gevallen de postcode wel herkent wordt door het systeem AED Alert (bijv. Nieuw - 7686 AC Kolenmieten - Geerdijk VOORHEEN 7681 AC Wilhelminastraat Vroomshoop blijkt dat de postcode / huisnummer combinatie nog niet wordt herkent voor de locatiebepaling welke nodig is voor het uitgaan van de meldingen van het systeem AED Alert.

Wij adviseren uw cursisten / deelnemers aan AED Alert woonachtig in dit postcodegebied, voor nu, nog geen gebruik te maken van de nieuwe postcode voor het systeem AED Alert. Mochten zij dit wel doen dan zal men of een foutmelding ontvangen dat de postcode / huisnummer combinatie niet juist is of het systeem zal de postcode wel herkennen maar dan vindt er geen locatiebepaling plaats. Dit laatste is alleen voor ons zichtbaar en niet voor de deelnemer.
 
Na controle van het systeem AED Alert blijkt dat er op dit moment twee deelnemers zijn met een postcode (7686 AA en 7686 AC) welke wel door het systeem wordt herkent met een straatnaam en woonplaats maar geen locatiebepaling geeft. Deze deelnemers zullen bij een AED Alert melding geen sms ontvangen.

Op dit moment zijn er 114 actieve AED Alert deelnemers in Vroomshoop (Geerdijk) Wij zullen de komende tijd de postcode regelmatig controleren of de wijziging inmiddels administratief is doorgevoerd. Mocht dit zo zijn dan zullen wij u hierover informeren. De verwachting is echter dat dit enige maanden kan duren.

AED alarmeringssysteem werk perfect.

Maandagmorgen om half 9 werd er een 47 jarige man onwel aan de Hoekweg in Vroomshoop. Hij zat op dat moment bij een collega in de auto, die hem gelijk samen met een bewoner van de Hoekweg begon te reanimeren.
Na het telefoontje naar 112 werd het AED alarmeringssysteem in werking gezet, waarna iedereen in de directe omgevingen via een SMS op de hoogte werd gesteld. Door de snelle inzet van de AED heeft de man kostbare seconden gewonnen. De man is in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht.
Info over SMS Alert of of de Lekenhulpverlening.

110 cursisten geslaagd voor de Reanimatie of AED cursus.

In het kader van het project Stimulering Lekenhulpverlening Platteland Twente, hebben 110 cursisten de opleiding Reanimatie of  AED met goed resultaat gevolgd. De kaders van Ambulance Oost waren zeer te spreken over de motivatie van de cursisten, dit als resultaat dat iedereen geslaagd was.
Namens het Rode Kruis willen we alle cursisten van harte feliciteren met uw behaalde certificaat.
 
Voor inschrijving of informatie over het project Stimulering Lekenhulpverlening Platteland Twente, kunt u vinden op de website http://www.lekenhulpverlening.nl/

Vroomshoop weer een stukje hartveiliger.

In het kader van het lekenhulpverleningsprogramma van Ambulance Oost in samenwerking met het Nederlandse Rode Kruis afdeling Twenterand, is er begonnen met het ophangen van de AED in Vroomshoop.

aednieuws.jpgDe eerste AED die is opgehangen bij het buurthuis het "Flierpark" aan de Bijvank 18, eigendom van woningstichting " Vestion" hangt wel in een hele bijzondere kast. Deze kast is rechtstreeks verbonden met de meldkamer en wordt automatisch ontgrendeld bij een hartstilstand en blijft bij een melding 15 minuten ontgrendeld. Deze vinding van een automatische ontgrendelende kast komt van de hand van Gerson Pape, en is aan het Rode Kruis geschonken door het bedrijf "Sixcase" uit Overdinkel.

In Vroomshoop telt elke seconde...

Wij zijn momenteel bezig in Vroomshoop met  het AED project.
Om een volledig overzicht te krijgen, waar alle AED apparaten zich bevinden in Vroomshoop, zijn wij op zoek naar bedrijven die reeds in het bezit zijn van een AED.

Werkt u in een bedrijf waar een AED aanwezig is, geef dit dan door aan de AED-commissie. aedtwenterand@online.nl