Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Twenterand Dit doen we Bijzondere Vakanties Weekje IJsselvliedt oktober 2009

Weekje IJsselvliedt oktober 2009

19 oktober j.l. vertrokken Anneke Post en ondergetekende naar het mooie landgoed "IJsselvliedt" in Wezep. We zouden voor het Rode Kruis een week lang voor de gehandicapte medemens gaan zorgen. Voor veel mensen was dit hun eerste vakantie sinds jaren, dus het moest een week worden waar ze nog lang op terug konden kijken. Anneke was al eens eerder op het prachtige landgoed geweest, voor mij zou het de eerste keer worden.

Aangekomen werden we door de Henk ontvangen, en tijdens een kop koffie werd ons uitleg gegeven hoe alles in zijn werk zou gaan.

Er waren 29 vrijwilligers waaronder 1 stagiaire en 2 verpleegkundigen. Voordat de gasten arriveerden werd er een foto gemaakt met alle vrijwilligers die we later mee kregen naar huis.
Om 13.30 begonnen de gasten binnen te komen en werden ze aan de vrijwilligers voor gesteld die hen daarna naar de kamers begeleiden.
Zo`n eerste dag is altijd even aftasten, maar tijdens het diner werd er druk gepraat en de vakantie was begonnen.
 
De vrijwilligers werden om 07.00 uur gewekt met een kop thee of koffie en een plakje koek.
S`ochtend om 07.30 werd tijdens een kopje koffie de overdracht gedaan door de nachtverpleegkundige.
Hierna werden de gasten gewekt met een kop koffie of thee door hun eigen vrijwilliger, even bij praten hoe de nacht is verlopen en dan beginnen aan de verzorging.
Tegen 09.00 uur zaten veel gasten te genieten van het prima ontbijt. Warme broodjes en een eitje ontbraken niet.
Nadien werd er een kofje koffie in de prachtige woonkamer geserveerd, en er vormden zich als snel groepjes die dan met elkaar een spelletje gingen doen of gewoon aan het praten waren.
 
Elke avond konden de mensen zich opgeven voor een evt excursie, zoals een dagje Giethoorn, een Veluwe rit maken, winkelen in Apeldoorn enz.
Ook s`avonds was er van alles te doen, zo hadden ze een shantykoor uitgenodigd, ook twee dames uit Staphorst die op hun eigen manier vertelden over de kledendracht vielen goed in de smaak. We hebben gewalst, gezongen, en een bijzondere polonaise gelopen. Met rolators en rolstoelen, de mensen genoten.
 
Het bijzondere dat mij aan deze week is opgevallen is, dat bijna alles( op een paar mensen na) vrijwilliger is, en het zag er zo professioneel uit. Net of iedereen het elke dag doet. Iedereen hoort er ook bij, zelfs als je hele dagen op bed ligt heb je daar een leuke vakantie.
Hoe verder de week vorderde hoorde je telkens, " het had van mij nog wel langer mogen duren" Maar ook aan deze week kwam een eind.
Bij het afscheid vloeide menig traantje, en de adressen waren uit gewisseld. Iedereen werd uitgezwaaid.
 
De vrijwilligers kwamen bij elkaar voor koffie met gebak (geschonken door 4 gasten), er werd aan iedereen gevraagd of ze nog wat te melden hadden.
En toen kwam toch echt het afscheid voor ons ook.
 
Het eerste kaartje heb ik al gekregen, en Anneke heeft een klein cadeautje van haar gasten gekregen. Ze heeft dit erg gewaardeerd.
De foto`s zijn naar de gasten opgestuurd, en Ben ( vrijwilliger) heeft foto`s door gestuurd, zo kunnen we nog na genieten van een hele fijne week.
 
Ik had het voor de tijd niet kunnen denken, maar zowel Anneke als ikzelf hebben ons alweer opgegeven voor een week in 2010.
Anneke zei al" zaterdag ga je anders weg dan je bent gekomen" ze heeft meer dan gelijk gekregen, alleen je moet er zelf achter komen.
 
Vroukje Pape-de Jong