Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Twenterand Dit doen we Bijzondere Vakanties Gasten aan het woord

Gasten aan het woord

Dagtocht naar Valencia in Spanje

 
Met behulp van sponsoring van KLM en TUI, kon het NRK een bijzondere vliegvakantie aanbieden aan een aantal geselecteerde gasten. Hieronder ons reisverslag over deze bijzondere dag.
 
Vrijdag 23 september 2011, 02.45 uur. Mijn vrouw en ik staan klaar om te vertrekken naar luchthaven Schiphol. Vandaag gaat het namelijk gebeuren; een compleet verzorgde vliegreis naar Valencia, Spanje. Het zal zeker geen normale vliegreis gaan worden, deze reis namelijk is speciaal georganiseerd voor mensen met een chronische ziekte dan wel handicap. Bij aankomst op Schiphol wordt het al een beetje duidelijk dat het NRK alles tot in de puntjes heeft verzorgd. De toegezonden parkeerticket wordt in de gleuf van de slagboom gestoken en we rijden zo een VIP (Very Important Person) parkeergarage in. Hiervanuit lopen we zo door naar de vertrekhal, waar het al een drukte van belang is voor het inchecken van de gasten.
Via de vriendelijke gezichten van het personeel van de luchtvaartmaatschappij KLM, lopen we door naar de douane. Hier worden alle, maar dan ook alle, gasten verzocht hun spullen op de band van het röntgenapparaat te leggen; tsja, veiligheid voor alles.

Eenmaal door de douane kunnen wij ons begeven naar de gate, waar het vliegtuig al op ons staat te wachten. Dit is voor sommige mensen een hele bijzondere ervaring, omdat ze nog nooit een vliegtuig van zo dichtbij hebben gezien laat staan in hebben gevlogen. Er worden dan ook vele foto’s gemaakt van het toestel. (Hoewel ondergetekende wel vaker heeft gevlogen vond hij het ook de moeite waard om voor dit verslag een foto te maken.)

 Nadat was gecheckt of elke gast door de douane was gekomen kon het boarden beginnen. Dit had met alle rolstoelers natuurlijk best wel wat voeten in aarde. Het hele proces nam dan ook ruim een uur in beslag. Eenmaal plaatsgenomen in het vliegtuig werden we door dhr. Cees Breedeveld (algemeen directeur NRK), dhr. Harm Kreulen (algemeen directeur KLM Nederland) en dhr. Steven van der Heijden (CEO TUI Nederland) kort toegesproken en uitgezwaaid, en nadat de heren het toestel hadden verlaten werd de deur gesloten en kon het grote avontuur beginnen. Taxiënd naar de startbaan kwam de zon inmiddels een beetje op en werden we voorgesteld aan onze crew. De motoren zwelden aan, en bij sommige gasten zag je toch een beetje spanning op het gezicht voor het opstijgen. Dit was na 2 minuten al verdwenen, en had de spanning plaatsgemaakt voor verwondering. Hier en daar vloeide een traantje van ontroering; dat dit toch allemaal maar mogelijk was. En onmiddelijk nadat het sein was gegeven dat de riemen af mochten kwam de cabincrew voor het eerste rondje koffie, heerlijk! Kosten noch moeite waren gespaard om de gasten het in het vliegtuig zo comfortabel mogelijk te maken. Het ontbrak ons werkelijk aan niets. 
Tijdens de vlucht werd er uitleg gegeven over het vliegen en kon je de vlucht volgen via een TV schermpje.
 Ook werd er tijdens de vlucht naar Valencia al het een en ander over de stad verteld.
 Eenmaal geland op het vliegveld van Valencia bleek dat de Spaanse media ruim vertegenwoordigd was om ons te verwelkomen. Meerdere nieuwszenders en journalisten van de krant waren aanwezig op het platform. Er werd dan ook  ruim verslag gedaan van deze, voor Spanje, bijzondere gebeurtenis.
 Eenmaal geland begon natuurlijk het ritueel om de mensen uit het vliegtuig opnieuw. Dit keer echter omgekeerd; eerst de lopende gasten en daarna de rolstoelers. Het Rode Kruis Spanje had 6 bussen klaarstaan om de mensen te gaan vervoeren naar de eerste bestemming; de stad Valencia. Hier hebben we genoten van een korte stadstoer door het oude gedeelte van de stad. Een nederlands sprekende gids vertelde alles over de gebouwen van de stad, en ook gaf zij een goede impressie van het dagelijks leven in een stad als Valencia.
 
Na een rondrit van ongeveer 1 uur werden alle gasten naar een hotel in de binnenstad gebracht voor een geweldig spaans buffet. Het NRK had overal aan gedacht, want zelfs voor de mensen die verzorging nodig waren had men kamers in het hotel gereserveerd.
Het buffet was tot in de puntjes geregeld, van een komkommersalade tot paella, alles was verkrijgbaar. Ook de bediening was geweldig, je had je glas water nog niet eens leeg, of het werd al weer bijgevuld door een ober die aan de tafel stond. Echt chapeau voor het hotel!
 

La Cuidad de las Artes y las Ciencias

 Na de geweldige lunch werden we naar het klapstuk van de dag gereden...... La Ciudad de las Artes y de las Ciencias de Valencia!! (vertaald: de stad der kunst en wetenschappen).
De stad der kunst en wetenschappen is een architectonisch hoogstandje gecreëerd door de Spaanse architect Santiago Calatrava. De gebouwen van deze “stad” zijn geplaatst in een oude rivierbedding die dwars door Valencia liep. Omdat het gemeentebestuur niet zo blij was met deze oude en lelijke bedding gaf men een aantal architecten de opdracht om de bedding een functie te geven.
 
Een van die architecten was Santiago Calatrava. Hij ontwierp een aantal futuristische gebouwen, waardoor je je op een andere planeet waant. De Nederlandstalige gids die bij ons was vertelde over de oorsprong van de gebouwen en waar de architect zijn inspiratie had gezocht. Calatrava zocht veel van zijn inspiratie in organische vormen (ronde vormen) om die te vertalen naar normaalgesproken starre materialen als beton en staal. Veel mensen in onze groep werden overdonderd door de schoonheid en precisie waarmee deze gebouwen waren gemaakt. Hier zeggen de foto’s meer dan 1000 woorden;
 
 
 
 
 
 
 
 
 Museum voor natuurwetenschappen
  
 
 
 
 
 
 
 
Umbracle (de toegangspoort tot het park) Museum voor natuurwetenschappen
  
 
 
 
 
 
 
 
Hemispheric met op achtergrond de opera
 
Helaas, helaas, aan alle mooie dingen komt een eind. Zo ook aan dit indrukwekkende bezoek aan Valencia. Na een mooie wandeling door de stad der kunst en wetenschappen, een lekkere cerveza (biertje) was het inmiddels tijd geworden om terug te keren naar de luchthaven voor onze thuisreis.

Bij het vliegveld werden we echter opgewacht door de guardia civil (douane) die wel eens eventjes onze bus wou doorzoeken. Onze gids echter sprak een redelijk woordje spaans (hoe kon het ook anders...ze woonde daar!!) en legde de douanier uit dat er nog 5 bussen zouden volgen. Dit werd meneer dan ook een beetje teveel werk en we konden daarom het terrein van de luchthaven oprijden om voor ons vliegtuig afgezet te gaan worden. Hier begon natuurlijk weer het ballet van het inladen van de mensen.
 
Na ca. 45 minuten waren de rolstoelers in het vliegtuig geplaatst, en konden de overige gasten plaatsnemen in het toestel om de terugreis te aanvaarden. En om stipt 18.30 uur taxieden we richting startbaan om voor de 2de keer die dag een start van een jumbo mee te maken. Nog even laag over Valencia gevlogen voor een laatste groet aan de stad en toen naar Nederland. Tijdens de terugreis sloofden de mensen van KLM zich weer enorm uit voor hun gasten. We werden tijdens de vlucht wederom op de hoogte gehouden wat er zich buiten allemaal afspeelde en ook werden we natuurlijk voorzien van de nodige consumpties. Mijn vrouw had zelfs een leuk gesprek met een van de piloten, die ook een Brabander bleek te zijn (verbroederd toch). Kort voor de landing, het was inmiddels donker buiten, had de piloot nog een speciale verrassing voor zijn speciale gasten. Het was normaalgesproken niet toegestaan, maar hij had toch toestemming hiervoor gekregen....hij liet het toestel tot op ongeveer 500 meter zakken langs de Nederlandse kustlijn. Hierdoor kreeg je natuurlijk een prachtig zicht op alle badplaatsen, Scheveningen, Katwijk, Zandvoort, etc. Kippenvelmoment. Vooral de ontroering in de ogen van sommige gasten bij het zien van die lichtjes.....onbetaalbaar!!!
Maar zoals ik eerder al vertelde, aan alle goede dingen komt een einde. En na een geslaagde landing op Schiphol en na het bedanken van de crew en vrijwilligers van het NRK, konden we uitgeput maar ENORM VOLDAAN huiswaarts keren.
 
Ronald Smit (begeleider)