Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Twenterand Actueel Nieuws Opvang & Verzorgingsoefening in Vroomshoop
28 november 2011 |

Opvang & Verzorgingsoefening in Vroomshoop

Rode Kruis Twenterand werkt mee aan een Opvang & Verzorgingsoefening in Vroomshoop.

 

Afgelopen zaterdagochtend vond er een oefening Opvang & Verzorging plaats in het Gereformeerd Kerkelijk Centrum ‘Irene’ te Vroomshoop.
 
Doel van een dergelijke oefening is het creëren van een tijdelijke situatie waarin mensen die door een ernstige gebeurtenis zijn getroffen zo goed mogelijk worden opgevangen en zodanig worden verzorgd dat zij zo min mogelijk te lijden hebben van de ontwrichting van het maatschappelijke leven.
 
Het scenario was dat er bij een grote brand veel giftige dampen en asbest vrij kwamen, waarbij de mensen uit het rampgebied uit veiligheidsoverwegingen niet thuis konden blijven en moesten worden opgevangen in Het Kerkelijk Centrum.
 
Het Kerkelijk Centrum werd daarna omgebouwd tot opvangcentrum waar de inwoners enkele dagen zouden kunnen verblijven. Een Eerste Hulp post werd opgezet, bedden werden in elkaar gezet zodat de mensen konden slapen, en  mensen van de verwantenregistratie registreerden alle slachtoffers die in het opvangcentrum terecht kwamen.
De hulpverleners van Het Rode Kruis hadden hun handen vol aan slachtoffers die allemaal wel een probleem hadden zoals;  medicijnen die nog thuis lagen, de hond die nog moest worden uitgelaten, een fotograaf die er niet thuis hoorde, kortom allemaal problemen die zo goed als mogelijk moesten worden opgelost om zo de rust in het opvangcentrum te bewaren.
 
Al met al was het een zeer leerzame en geslaagde oefening om de vrijwilligers van Het Rode Kruis zo goed mogelijk te trainen.
Een mooi voorbeeld van wat Het Rode Kruis afdeling Twenterand voor u zal betekenen op het moment dat dit nodig is.